2024. március 19., kedd

Horvátország rövid időre fellélegzett

Hétfő éjféltől kedd reggel 9 óráig egyetlen migráns sem lépte át a szerb–horvát határt. Szlovéniában hétfőn mindössze 500 fő tartózkodott a befogadóállomásokon, őket folyamatosan szállították Ausztriába – közölte a zágrábi és a ljubljanai sajtó kedden. 

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta kevesebb mint 459 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 3060 migráns lépte át a szerb–horvát határt.

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter újságíróknak Brodban azt mondta: a gazdasági migránsok, akik nem háború sújtotta területről érkeznek, továbbra sem folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé a nyugat-balkáni útvonalon, és ez mindaddig így marad, amíg az Európai Uniónak erről nem lesz egyértelmű álláspontja. Hozzátette: félő azonban, hogy a macedón–görög határon történő feltartóztatásuk új útvonal, vagyis Bulgária felé tereli majd őket.

Egyre több a gazdasági bevándorló

A belügyminiszter szerint korábban a gazdasági bevándorlók a migránsáradat 1,6 százalékát tették ki, most ez a szám 6,3 százalékra nőtt.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 281 682 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, csak novemberben 164 313-at. Vasárnap 2843, hétfőn 4274, kedden 12 óráig 742 újabb migráns lépte át a horvát–szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 271 149 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.