2024. április 20., szombat

Kis országok uniója

A legkisebb európai országok csoportosulását szeretnék megteremteni - Montenegróra is számítanának

A legkisebb európai államok csoportját akarja létrehozni G9 elnevezéssel Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki szerint ezek az országok ily módon könnyebben tudnának egyeztetni az őket is érintő fontos kérdésekben a világ legiparosodottabb államaival, a G7-ek csoportjával.

Bettel kedden jelentette be e szándékát a luxemburgi látogatáson tartózkodó Abe Sindzó japán kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

Mivel ez utóbbi ország tölti be január elsejétől a G7-csoport soros elnöki tisztét, vendéglátója a mostani találkozón látta alkalmasnak a pillanatot, hogy felvesse ötletét: az egymillió lakosnál kevesebbel rendelkező európai országok (Andorra, Ciprus, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Monaco, Montenegró és San Marino) alakítsa meg saját csoportját, a G9-et.

Erre Bettel szerint azért lenne szükség, mert ilyen csoportba tömörülve ezek a „kicsik" jobban meg tudják majd értetni magukat és összehangolni érdekeiket a „nagyokkal" (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország), amelyek G7 néven rendszeresen összeülnek, hogy egyeztessék elképzeléseiket a világgazdasági kérdésekről.