2024. április 25., csütörtök

Két könnygázgránát robbant

Több ellenzéki képviselőt is letartóztatott a koszovói rendőrség

A koszovói parlament elnöksége tegnapi döntése alapján az ellenzék nem vehetett részt a plenáris ülésen, ugyanis az ülés kezdete előtt ismét könnygázgránátot dobtak az ülésterembe. Ezután felvonult a koszovói rendőrség, illetve a KFOR rendfenntartói az épületben és az épület körül, később mégis felrobbant még egy könnygázgránát.

A parlament a tervek szerint tegnap délelőtt 11 órától ülésezett volna, ám könnygázgránátot aktiváltak még az ülés elején, így a hatalmon levő pártok képviselőinek többsége elhagyta a termet, csak a biztonsági őrök és az ellenzék egy része maradt benn. Miután a parlament elnöksége összeült, úgy döntött, hogy egy alternatív teremben, az épület ötödik emeletén folytatják az ülést. Erre délután 1-kor került volna sor, de csak délután 2-kor folytatták a munkát, immár az ellenzék képviselőinek részvétele nélkül. Az alternatív üléstermet rendőrkordon védte, amit az ellenzék át akart törni, hogy bejuthasson az ülésre. A zűrzavarban ismét felrobbant egy könnygázgránát.

Hashim Thaçi Koszovói Demokrata Pártja és Isa Mustafa Koszovói Demokratikus Szövetsége kezdeményezte a parlament elnökségének ülésén, hogy hosszabb időre zárják ki az ellenzéket a képviselőház munkájából. Aida Dërguti, az ellenzéki Önrendelkezési Mozgalom egyedüli képviselője, aki részt vett a parlament elnökségének ülésén, felhívta a képviselői csoportvezetők figyelmét arra, hogy az ilyen kezdeményezésnek nem ad alapot a parlament munkaszabályzata. Így először ezt a kezdeményezést elvetették a képviselők, később azonban az elnökség mégis úgy döntött, az ellenzéket hosszabb időre kizárja a parlament munkájából.

Daut Haradinaj, az ellenzéki Koszovó Jövőjéért Szövetség képviselője a KTV koszovói tévének adott nyilatkozatában elmondta, az ellenzék újabb tüntetésre készül, és tömegeket buzdít majd arra, hogy emeljék fel hangjukat, amennyiben a kormány nem hagy fel Koszovó szuverenitásának és területi integritásának veszélyeztetésével. Elmondta, az ellenzék ellenzi a szerb községek közösségének megalapításáról szóló brüsszeli megállapodást, illetve a Montenegróval kötött demarkációs megállapodást, annak felbontásáig nem áll el a tüntetésektől.

Az ellenzéki pártok, így az Önrendelkezési Mozgalom, a Koszovó Jövőjéért Szövetség, valamint a Nisma polgári csoportosulás képviselői Koszovó egész területén újabb tüntetéseket tervez, terveik között szerepel az is, hogy utakat zárnak majd le. Glauk Konjufca, az Önrendelkezés képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába akadályozta meg a parlament elnöksége az ellenzék ülésen való részvételét, a parlament munkáját ezek után is el fogják lehetetleníteni.

A koszovói parlament plenáris ülésén nem vett részt egyetlen diplomáciai küldöttség sem.

Az ellenzék már három hónapja lehetetleníti el a parlament munkáját. Az elmúlt időszakban az egyedüli ülésen, ami incidensek nélkül múlt el, az EU-csatlakozási és stabilizációs megállapodást hitelesítették.

Tegnap letartóztatták Fisnik Ismaili képviselőt, azzal, hogy tegnap a könnygázgránátot a pristinai médiumok szerint Haxhi Shala és Ismail Kurteshi képviselők aktiválták. Haxhi Shalát, a Nisma polgári kezdeményezés parlamenti képviselőjét a koszovói rendőrség tegnap le is tartóztatta.

A koszovói parlamentben ellenzékben levő Önrendelkezési Mozgalom több képviselőjét is letartóztatták, így a hétvégén Albin Kurtit, a mozgalom vezetőjét, akinek az ügyészség már több héttel ezelőtt elrendelte az előzetes letartóztatását, illetve már korábban Donika Kadaj Bujupit is 30 napos előzetesbe helyezték. Legutóbb Fisnik Ismailit tartóztatták le. A letartóztatott személyek mindegyik ellen több bűncselekmény miatt emeltek vádat.