2024. március 29., péntek

Az elvégzett munka eredménye

A csatlakozás tekintetében a következő időszakban az igazságügy és a korrupció ellenes küzdelem területén vár a legtöbb feladat Szerbiára

Az, hogy a német Bundestag pénteken támogatta, hogy az Európai Unió idén decemberben megnyissa a Szerbiával megkezdett csatlakozási tárgyalások első fejezeteit – a 32-eset és a 35-öset – nem jelenti azt, hogy Szerbia befejezte a Pristinával folytatott párbeszédet, emelte ki tegnap Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere. A 35-ös fejezet nem helyettesíti a Belgrád és Pristina közötti dialógust, bár a két dolog vitathatatlanul összefügg egymással, nyomatékosította.

Joksimović elmondása szerint Szerbia számára komoly elismerés, hogy az EU, illetve a legbefolyásosabb tagállamok támogatják az első tárgyalási fejezetek idén történő megnyitását.

A tárgyalásokat 2014 elején kezdtük meg hivatalosan. Azóta befejeződött a tárgyalási fejezetek átvilágítási folyamata, most pedig egy újabb fontos ajtó előtt állunk. Kicsit sokat vártunk az első fejezetek megnyitására, ugyanakkor nem vesztegettük az időt. Az a legfontosabb, hogy december 14-én megnyílik a 32-es, a pénzügyi felügyelettel, és a 35-ös, a Koszovóval foglalkozó fejezet. Maga az EU is hosszú ideig kereste a választ arra, hogy milyen modell mentén tárgyaljon Szerbiával. Ezen a héten egyeztetjük a tárgyalási pozíciót, amelyet az Európai Bizottság dolgoz ki. Hiszem, hogy Szerbia megfelelő módon ismertette saját pozícióját. Ennek értelmében elmondjuk, számunkra is elfogadható, hogy a 35-ös fejezet megnyitását követően folytatjuk a tárgyalásokat Pristinával. A párbeszéd során elért eredmények a 35-ös fejezetet egészítik majd ki – magyarázta Joksimović.

A sokat emlegetett 23-as és 24-es fejezetek a szerb államvezetés reményei szerint valamikor 2016 elején nyílnak meg. A kormány előkészítette a szóban forgó fejezetek akciótervét, emelte ki Joksimović, majd arról beszélt: sokan kérdezik, hogy miért törekszik Szerbia az uniós tagságra, amikor az EU nem is kívánja köreiben látni. Mindenkinek érdemes tisztában lennie azzal, akárhogyan is van, az EU-tagságnak vannak előnyei, a mostani 28 tagállam tudja, miért van ott, ahol van, szögezte le a tisztségviselő, aki hiszi, hogy Szerbia a menekültválság eddigi kezelésével is pontokat szerzett Brüsszelben.

Meg vagyok róla győződve, hogy a menekültválság, illetve annak kezelése is hozzájárult ahhoz, hogy Szerbia idén megnyithassa a két fejezetet. A Szerbia által ezen a téren megtett lépéseket az aktuális országjelentésben is elismerték – fogalmazott Joksimović.

JELZÉSÉRTÉKŰ ELISMERÉS

A Bundestag európai kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum, pénteken tájékoztatta Angela Merkel kancellárt, hogy a bizottság indokoltnak tartja az első két fejezet megnyitását. Az elnök elmondása szerint a bizottság tisztában van a döntés súlyával és fontosságával Szerbia számára.

A bizottság, illetve a Bundestag döntése jelzésértékkel bír az EU irányába haladó ország és Aleksandar Vučić miniszterelnök számára, aki következetes csatlakozási politikát folytat. Berlinben nem maradt észrevétlenül, hogy Vučić miniszterelnök komolyan elkötelezte magát a megbékélés és a párbeszéd mellett. Szerbiának az EU-ban a helye. Reméljük, hogy az ország az eddig jellemző módon és iramban halad az EU felé vezető úton. Az országra az igazságügy és a korrupció ellenes küzdelem területén vár a legtöbb feladat. A jövőbeni reformokat az ország, illetve az esetleges külföldi beruházások érdekében kell végrehajtania Szerbiának – értékelte Krichbaum.

ELÉGEDETTEK ÉS BIZAKODÓAK

Aleksandar Vučić miniszterelnök már most várja, hogy eljöjjön a nap, amikor Brüsszelbe utazhat az első két fejezet megnyitásának apropóján. Szombaton erősítette meg, hogy december 14-én mindenféleképpen ott lesz az EU központjában a kormányközi konferencián. Mint azt megjegyezte, hálás a Bundestag képviselőinek, hogy fel- és elismerték a Szerbia által foganatosított intézkedéseket és reformokat. Szerbia számára ez fontos jelzés, tudja, hogy jól végezte feladatát, emelte ki a miniszterelnök, majd minden egyes polgárnak gratulált, mert mint mondta: mindannyian sokat tettek azért, hogy Szerbia itt tart az EU felé vezető úton. Az unióba csak az juthat el, aki minden területen eredményt mutat fel, nyomatékosította Vučić, kitérve az országra váró jövőbeni feladatokra, amelyek elmondása szerint nem lesznek egyszerűek. Szerbiának sokat és jól kell dolgoznia, illetve igyekeznie, és ha ezt megteszi, akkor soha nem látott sebességgel halad majd az EU felé, nyomatékosította Vučić.

Ivica Dačić külügyminiszter is elégedetten fogadta a hírt, mondván: „Kiváló hír érkezett Berlinből, amely igazolja az Aleksandar Vučić vezette kormány eredményességét.”

A Bundestag jóváhagyása remek hír Szerbia számára, értékelte a döntést Nebojša Stefanović belügyminiszter, hozzátéve: a Bundestag képviselői betartották Angela Merkel német kancellár Aleksandar Vučićnak tett ígéretét.

A zöld fény okán Szerbia polgárai elégedettek lehetnek, hiszen bizonyosságot nyert, hogy egyesek felismerték a Szerbia által megtett lépéseket az Európa felé vezető úton, hangsúlyozta a belügyminiszter, majd szintén arról beszélt, hogy az országra számos feladat elvégzése vár a jövőben.

Ivo Visković, Szerbia egykori németországi nagykövete egyetért a politikusokkal. Szavai szerint a Bundestag döntése megmutatta, hogy Szerbia Németország számára fontos partner, amely konstruktívan járul hozzá az unióban fontos folyamatokhoz.