2024. április 25., csütörtök

A szennyvízhálózat még hagy kívánnivalót maga után

Százötvenmillió dinár a vajdasági vízvezeték és szennyvízhálózat felújítására

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár 27 vajdasági önkormányzat képviselőinek a vízvezeték és szenyvízhálózat felújítására szánt támogatásokról szóló szerződéseket adott át pénteken. A legutóbbi támogatások értéke 150 millió dinár volt. A vissza nem térítendő pénzeszközökhöz az érintettek pályázat útján jutottak hozzá, és a vízellátás biztosítására, valamint a szennyvízhálózat karbantartására fordítják.

– Ha megnézzük, hogy mennyi vezetéket kellene felújítani Vajdaságban, akkor a mostani pályázaton kiosztott támogatás csupán egy csepp a tengerben. Ugyanakkor a falusi vízvezetékek esetében a tartományi titkárság az egyetlen stabilnak nevezhető beruházó. Az idén 350 millió dinárt sikerült elkölöníteni a vízvezetékek és kb. 140 millió dinárt a szennyvízhálózat felújítására. Jövőre igyekszünk ugyanennyi pénzt elkülöníteni erre a célra, viszont ez nagymértékben függ attól, hogy a polgárok ugyanolyan rendszerességel törlesszék a vízszámlájukat, ahogy az idén tették – mondta Bogaroški.
A vajdasági települések vízvezetékkel való lefedettsége viszonylag jónak nevezhető, ám a szennyvízhálózat állapota még hagy kívánnivalót maga után – magyarázta a tartományi titkár. A 21. században megengedhetetlen, hogy a szenyvízhálózat problémáját elnaggyázzák – szögezte le Bogaroški.

– Ada község önkormányzata a moholi helyi közöséggel és az adai kommunális közvállalattal karöltve a vízvezeték hálózatának a cseréjére pályázott Mohol településen. A beruházás értéke csaknem 10 millió dinár adóval együtt. Az adómentes összeg 8 millió 300 ezer dinár és ennek a 79 százalékát, azaz mintegy 6,5 millió dinárt a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pénzelte, a fennmaradt 21 százalékot pedig a község önkormányzata. A község területén a vízellátást biztosító vezetékhálózat folyamatos felújításra szorul, ezért szükségesek a maihoz hasonló pályázatok útján történő beruházások azokon a részeken, amelyeken a vezetékek elöregedtek – nyilatkozta Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere.