2024. április 25., csütörtök

Nincs előrelépés az banki adósok ügyében

Dejan Gavrilović: Az állam jobban viszonyul a migránsokhoz és a külföldiekhez, mint a svájcifrankban eladósodott állampolgáraihoz

Immár harmadik napja vonultak tegnap a svájcifrank-alapú hitelekben eladósodott polgárok a szerbiai kormány épülete elé. A bajba jutottak azt követelik az államtól, hogy találjon valamilyen megoldást, amivel segíteni tudja őket a törlesztőrészletek visszafizetésében. A tiltakozók elégedetlenek az illetékes minisztérium javaslataival, amelyeket a legveszélyeztetettebb hiteladósoknak készítenék elő.

Dejan Gavrilović, a banki hitelesek érdekeit védő Efektiva tömörülés elnöke a hétvégén találkozott a Pénzügyminisztérium és a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) képviselőivel, akik a követelésekre csupán annyit válaszoltak, hogy továbbra is keresik a megoldást.
– A minisztérium és az SZNB képviselői közölték velem, hogy munkacsoportot alakítottak, amely folyamatosan kapcsolatban lesz velünk. Ugyanakkor a találkozón konkrét megállapodás nem született, noha az előző munkacsoport megbizatása lejárt, és nem tudtak megoldási javaslattal előállni – mondta Gavrilović.
Az Efektiva elnöke kifejtette, hogy az állam képviselőivel folytatott megbeszélésen elvben megállapodtak arról, hogy két bank az érintettek törlesztési részletét egyharmaddal csökkenti, de ezt nem sikerült átültetni a gyakorlatba. Mivel nem látszik, hogy körvonalazódna a megoldás, a tiltakozók a kormány épülete melletti parkban készülnek sátortábort létesíteni.
– Az állam jobban viszonyul a migránsokhoz és a külföldiekhez, mint a saját állampolgáraihoz, ezért létrehozzuk a saját migránstáborunkat – mondta Gavrilović.
Az egyik tiltakozó, Zorica Čukić-Eraković svájcifrank-alapú hitelből vásárolt egy 30 négyzetméteres lakást. Mint meséli, 2008-ban az első részlet 20 ezer dinárt tett ki, most pedig már 55 ezer dinár. Čukić-Eraković nem várja el a kormánytól, hogy fizesse ki a hiteltartozását, mert akkor az adófizetőkön hajtanák be az árát.
Igor Ljubinković már két éve nem fizeti a svájcifrank-alapú hitelének részleteit. Elmondása szerint annak idején egy lakásra vett fel hitelt, de időközben az árfolyamok olyan mértékben megváltoztak, hogy most már több lakást is vásárolhatna ugyanannyi svájci frankért. A bank jelzálogot akar tenni a lakásra, és ki akarnak tenni az utcára, ezért jogi úton tudunk csak védekezni.

Említsük meg, hogy amíg a szerbiai adósok közül sokan a családjukkal és gyerekeikkel mentek tiltakozni, Bosznia-Hercegovinában egyre több az olyan bajba jutott, aki elkeseredettségében saját kezével vet véget az életének. A nyugat-balkáni ország képviselőháza december 10-én megvitatja a svájcifrank-alapú hitel konvertibilis márkába való átkonvertálásáról szóló törvényt. A megoldás nem valószínű, mivel legutóbb a boszniai Szerb Köztársaság képviselői nem támogatták a törvényjavaslatra. 2006 és 2008 között 9802 bosznia-hercegovinai polgár vett fel svájcifrank-alapú hitelt, közülük 23-an öngyilkosságot követtek el.