2024. április 19., péntek
Desiré 2015

„Soha ekkora érdeklődés nem volt”

Szombaton kezdetét vette Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja

Az idei Desiré fesztiválnak két vonala van, az egyik az Urbán András által rendezett előadásokat tartalmazza, a másik pedig szerbiai, horvát, szlovén, romániai, magyarországi, bulgáriai, ukrajnai és franciaországi produkciókat. Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, közvetlenül a fesztivál kezdete előtt tartott sajtótájékoztatón szólt az idei rendezvényről:

– Most már optimista vagyok. Először kicsit féltem, hogyan fogadják majd a nézők ezt a programot, mekkora lesz az érdeklődés. Elmondhatom, hogy soha ekkora érdeklődés nem volt, csaknem az összes jegy elkelt – hallottuk Urbán Andrástól, aki felhívta a figyelmet az idei Desiré akadémiára is, amelyre a Kortárs Galériában (Képzőművészeti Találkozó) kerül sor.

A Desiré akadémián ezúttal is a beszélgetésé és a műhelymunkáé a főszerep. Ma és holnap 15-től 18 óráig Boris Telečki tart pszichodráma-foglalkozást. Szerdán 17 órától Végel László íróval a Neoplanta előadás kapcsán folyik majd beszélgetés, közéleti témákat érintve. Csütörtökön ugyanebben az időpontban Kokan Mladenović rendező lesz a Desiré akadémia vendége, szombaton pedig Ivo Dimcsev. Ugyancsak szombaton, 21 és 22 óra között a Kosztolányi Dezső Színházban meglepetésprogramra, Ivo Dimcsev koncertjére kerül sor. Az előadások után fesztiválpartik zajlanak a Cortex klubban és a Brokat kávézóban, csütörtökön és pénteken pedig a Morenóban.

Jelenet a Ristić-komplexusból (Molnár Edvárd felvétele)

Jelenet a Ristić-komplexusból (Molnár Edvárd felvétele)

A fesztivál nyitóelőadására a Jadran színpadon került sor. A Ristić-komplexus a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház, a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház, a belgrádi Bitef és szkopjei MOT koprodukciójában jött létre. Ljubiša Ristić nevéhez fűződik a KPGT, a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) vezetője volt, 1985-ben a szabadkai Népszínház élére került és az elkövetkező tíz évben teljesen felforgatta a színházvilágot. Mint ahogyan az előadás leírásából is megtudhatjuk, az Oliver Frljić rendezte Ristić-komplexus három Ristić-előadás, az a-moll mise, a Leviatán és a Resničnosti újraértelmezési kísérlete, eszmei alapját pedig a ristići KPGT, vagyis a permanensen forradalmi, sajátságosan föderatív jugoszláv színjátszás koncepciója képezi. A társulatnak nem az volt a célja, hogy Ljubiša Ristić jugoszláv rendezőről készítsen színházi előadást, hanem a múltról és a jelenről egy másik művésznemzedék perspektívájából, a jugoszláv kulturális térség saját színházi nyelvével ellátott színházáról. Barbara Babačić rendezőasszisztens hangsúlyozta, hogy nem szükséges feltétlenül ismerni Ristić munkásságát ahhoz, hogy az előadás érthető legyen. Nyelvi akadályok sincsenek, a produkció ugyanis nonverbális, a képeken keresztül kommunikál, a rendezőasszisztens elmondása szerint azért, mert már minden dokumentálva lett, nem szükségesek a szavak. A sajtótájékoztatón Blaž Šef, Uroš Kaurin, Primož Bezjak, az előadás színészei az előkészületekről szóltak. Mint megtudhattuk, egy dramaturgcsapat tanulmányozta Ristić tevékenységét és az akkori jugoszláviai helyzetet. A színészek ekkor részletesebben is megismerkedhettek Ristić színházi és politikai tevékenységével. Az előadásban látottak mind Ristić munkájára reflektálnak. A Ristić-komplexus egyik kiindulópontja Lazar Stojanović Plasztik Jézus című filmje volt, ebben ugyanis van egy felvétel Ristić esküvőjéről, de ez később ki lett törölve. Az előadás a politikai elhivatottság és a művészi kiteljesedés határvonalait feszegeti.

Jelenet a Ristić-komplexusból (Molnár Edvárd felvétele)

Jelenet a Ristić-komplexusból (Molnár Edvárd felvétele)

Szombaton a második előadás a szabadkai Népszínház Koštana című dalos produkciója volt, Elor Eminával a címszerepben. A Koštanát Borisav Stanković azonos című műve nyomán Urbán András rendezte. Ez az előadás Urbán András és a Szabadkai Népszínház Szerb Társulata közötti együttműködés negyedik állomása. A korábbi előadások a Sabirni centar (Gyűjtőközpont), a Banović Strahinja és a Julius Caesar voltak. A diszkrimináció témáját feszegető Koštana érdekessége volt az is, hogy a nézők ezúttal a Kosztolányi Dezső Színházban tekintették meg. A Koštana számos jelentős díjat kapott, akárcsak Urbán András fent említett három előadása is.

Ma a Jadran színpadon 19 órától az Újvidéki Színház adja elő az Urbán András rendezte Katona József: Bánk bán című produkciót. A Kosztolányi Dezső Színházban 21.30-tól a franciaországi Compagnie du Povre Rose társulat Rózsabors című előadását láthatjuk, amelyet Christian Lucas rendezett.