2024. március 28., csütörtök
ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁS

Drótkerítés a görög–macedón határon is

Drótkerítést kezdett el felhúzni a macedón hadsereg szombaton a macedón–görög határon, ahol a bevándorlók igyekeznek bejutni az országba és folytatni útjukat Nyugat-Európa felé. Egyes hírek szerint azonban nem zárják le az utat a háborúk elől Nyugat-Európába menekülő emberek előtt.

A Reuters fotóriporterének beszámolója szerint a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija település közötti határszakasz közelében a katonák elkezdték leverni a földbe a hosszú fémoszlopokat és kifeszíteni a dróthálót, amivel a Magyarország déli határán kiépített kerítéshez hasonló, 2,5 méter magas akadályt állítanak a menekülők útjába. A hírügynökségi jelentések szerint a szírek, az afgánok és az irakiak nagyrészt akadálytalanul haladnak át az egész Balkán-félszigeten, miután a tengeren Görögországba jutnak Törökországból. A macedón hatóságok azonban november 19-e óta a más nemzetiségűeket, köztük az iráni, bangladesi, pakisztáni és szomáliai menekülteket visszafordítják Görögország felé, aminek következtében több ezren torlódtak fel a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében. Egy kormányszóvivő a Reuters hírügynökség szerint azt mondta: a kerítéssel a cél „az emberáradat ellenőrzőpontokhoz terelése, ahol regisztrálják őket és humánusan bánnak velük”. „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a határ nyitva marad. Ahogy eddig is, átengedünk mindenkit, aki háború dúlta térségből jön” – tette hozzá.

Mindeközben szombaton kora délután ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel a görög–macedón határnál, aminek következtében a macedón belügyminisztérium közlése szerint 18 rendőr megsebesült. A helyszíni beszámolók szerint mintegy ötven macedón rohamrendőr nyomult be a görög területen lévő konfliktuszónába, mivel a migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket. Az összetűzések azután robbantak ki, miután egy 32 éves marokkói bevándorló felmászott egy vasúti vagon tetejére, ott áramütés érte, és súlyos égési sérüléseket szenvedett. A feldühödött tömeg ekkor kezdte dobálni a rendőröket a keze ügyébe eső tárgyakkal, amire a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, visszaszorítva az embereket, néhány rendőr azonban a szemtanúk szerint köveket is dobált.

A hétvégén megkezdték a spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés kiépítésének előkészítő munkálatait, a tervek szerint a kerítés még az idén elkészül. Az osztrák belügyminisztérium november közepén jelentette be, hogy a menekültek szabályozott áthaladása érdekében kerítést épít Spielfeldnél, és előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy szükség esetén akár 48 órán belül hosszabb szakaszon felállítsanak szögesdrótkerítést is.