2024. március 28., csütörtök

Németország 6,5 millió eurót ad a Palicsi-tó tisztítására

A vissza nem térítendő támogatásból épül meg a Palics, Ludas és Hajdújárás szennyvízcsatorna-hálózata is

Palics, Ludas és Hajdújárás szempontjából csütörtökön igen fontos döntés született Berlinben, ugyanis a német kormány jóváhagyta a német KfW állami befektetési bankon keresztül annak a 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatásnak a lehívását, amellyel az elkövetkező években teljesen fel lehetne újítani a Palicsi-tó és a Ludasi-tó vízének minőségét, a tavak kinézetét és a tervezett a környezetvédelmi projektumokat, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Maglai Jenő, Szabadka polgármestere. Hozzátette, hogy Szabadka pénteken reggel írta alá a projekt megvalósításáról szóló jegyzőkönyvet, amely alapján a német kormány alá fogja írni a támogatás lehívásáról szóló szerződést.

– Komoly munkával jutottunk idáig el. Pár hete még kérdéses volt, hogy ez az összeg Szabadkára kerül, vagy esetleg a migránsok támogatására fordítják. Óriási kihívás és munka lesz mindez az önkormányzat és a közvállalataink, ebben az esetben a Szabadkai Vízművek és a Palics-Ludas közvállalat részére. Az elkövetkező másfél évben meg kell oldanunk a tópartokon lévő vagyonjogi kérdéseket, el kell készítenünk a részletes szabályozási terveket, és a közvállalatoknak el kell készíteni a tervdokumentációkat – mondta a polgármester, aki szerint a rendezett tópartnak és a megfelelő vízminőségnek köszönhetően Palicson jelentős turisztikai és gazdasági fejlesztések indulhatnak majd el.

A német kormány két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a vízminőségévdelem területén nagyobb figyelmet fordít a felszíni vizek élővilágának megóvására, és ennek keretében szakembereket küld öt-hat balkáni országba is, magyarázta Vibeke Christensen, a KfW bank szenior projektmenedzsere.

– Az öt balkáni ország és a szerbiai pályázók közül csupán Szabadka tette meg mindazt a szükséges előkészületet és munkálatot, amely által teljes egészében ki tudja majd használni a felkínált vissza nem térítendő támogatást. Ebben rendkívül nagy szerepe volt Maglai Jenő polgármesternek és az általa életre hívott szakértői csoportnak, amely az elmúlt egy évben mindenben eleget tett a szakmai elvárásoknak. Ebben az időszakban három előkészítő missziót küldtünk Szabadkára, és a visszatérő környezetvédelmi szakemberek minden egyes esetben megdicsérték a szakértői csoportot – mondta a KfW bank szenior projektmenedzsere.

Tóth Godó Valéria, a szabadkai Vízművek Kommunális Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy még 2016-ban elkészülnek a tervek Palics és Hajdújárás Helyi Közösségre vonatkozóan.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója megjegyezte, hogy a szóban forgó két tó jelenleg a legrosszabb 5-ös kategóriájú vízzel rendelkezik és hosszú távon 2-es besorolást szeretnének, ami fürdőzésre alkalmas tavat jelent.

– Célunk, hogy a tavakban az élővilág egyensúlyba kerüljön. A tóban 160 tonna ezüstkárász található, ami a tó halállományának 96 százalékát jelenti. Ezt a halállományt lehalásznánk és a helyébe őshonos fajokat telepítenénk, ugyanis az ezüstkárászok mindent felélnek a tavakban, még a zooplanktonokat, vagyis a vizet szűrő rákocskákat is, amelyek viszont a kék algákat pusztítják el. Egy 20 méter szélességű védőzónát létesítenénk a tavak köré, amely a rajtuk lévő növényvilág segítségével megakadályozná a különböző műtrágyák és rovarölő szerek tóvízbe jutását. Amint a tóba többet nem kerülne fölösleges tápanyag, megindulhatna a tó öntisztuló folyamata – magyarázta Márton Ferenc.

Ezzel kapcsolatban Huzsvár József, a munkacsapat elnöke lapunknak megjegyezte, hogy a Palicsi-tóba napi 25 és 50 ezer köbméternyi tiszta víz folyik, és ha megszűnik a szennyező forrás, teljesen feleslegessé válik a méregdrága és valós eredményt nem adó iszaptalanítás, amelyet egyébként a németországi környezetvédelmi szakemberek sem támogattak. A szakemberek a munkálatok megkezdése után 5 évvel, vagyis 2022-ben már kézzelfogható eredményekre számítanak.