2024. március 29., péntek

Japán felújítja március végéig a bálnavadászatot az Antarktisz térségében

Japán felújítja a bálnavadászatot a Déli-sarkot övező tengerekben a tavaly óta tartó kényszermoratórium után, a tokiói bejelentés azonnal kiváltotta nemzetközi környezetvédők tiltakozását.

A hágai Nemzetközi Bíróság tavaly márciusban úgy döntött, hogy Japánnak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben. A japán halászati ügynökség pénteken tájékoztatta a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot arról, hogy új programjának égisze alatt a 2015-16-os szezonban felújítja a bálnavadászatot. Az új program megkímélné a közönséges barázdásbálnák és a hosszúszárnyú bálnák életét és kétharmaddal, 333 példányra csökkentené a leölt csukabálnák számát, ami az ügynökség szerint "tudományosan ésszerű" előirányzat.

A Sea Shepherd nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese bűncselekménynek minősítette a japán lépést, és felszólította Ausztráliát, azonnal lépjen közbe. A térségben élő bálnák nemzetközi és ausztrál törvények által védettséget élveznek - emlékeztetett Alex Cornelissen, a Sea Shepeherd igazgatója. Az IWC szakértői testülete már korábban közölte, hogy nem találja kielégítőnek a programot.

A nagybálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, de Japán kihasználja azokat a kibúvókat, amelyeket az állatok tudományos célú lehalászására kínál a nemzetközi egyezmény. A vitatott kutatási program keretében a japán bálnavadászok 25 év alatt több mint 10 ezer nagybálnát fogtak ki az antarktiszi vizekből.