2024. április 23., kedd

A pápa a Közép-afrikai Köztársaságba érkezett

Afrikai útjának utolsó és egyben legveszélyesebb állomására, a vallási konfliktus dúlta Közép-afrikai Köztársaságba érkezett vasárnap Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő a megbékélés és a béke üzenetét viszi a megosztott országba. A Közép-afrikai Köztársaságban csaknem három éve vallási alapú fegyveres konfliktus dúl, amelynek során több ezer embert gyilkoltak meg.

Az egyházfő útját a többséget alkotó keresztények és a vallási kisebbséget alkotó muszlimok egyaránt üdvözölték.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet adatai szerint a fővárosban, Banguiban szeptember vége óta legkevesebb száz halálos áldozatot szedett a konfliktus. A pápai látogatást a szokásosnál is nagyobb biztonsági előkészületek előzték meg. Az afrikai országban békefenntartókat állomásoztató Franciaország titkosszolgálata előzőleg utazásának kockázatos voltára figyelmeztette az egyházfőt.

A várakozások szerint több százezren fogják üdvözölni az egyházfőt Banguiban. Sokan az ország más részeiből utaznak a fővárosba, a katonaság és a lázadók által állított ellenőrző pontokon átkelve, míg mások a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságból az Ubangi folyón átkelve igyekeznek Banguiba. A pápa találkozik Catherine Samba-Panza ideiglenes államfővel, ellátogat egy menekülttáborba, délután öt órakor pedig szentmisét mutat be Bangui székesegyházában a helyi papság és főpásztorok jelenlétében. A szentmise után fiatalokat gyóntat, majd este kilenckor kezdődik a katedrális előtti téren az imavirrasztás.

A látogatás során ötszáz rendőr, illetve csendőr, valamint az ENSZ békefenntartó missziójának háromezer tagja, ezen kívül francia békefenntartók őrködnek a biztonság felett.