2024. március 29., péntek
RÖVIDHÍR

Összecsaptak a rendőrök és tüntetők Párizsban

A francia rendőrség mintegy száz embert előállított, miután összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között - közölte Michel Cadot párizsi prefektus.

A feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők a rendőrökre támadnak a République téren (Fotó: Beta/AP)

A feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők a rendőrökre támadnak a République téren (Fotó: Beta/AP)

Kis erőszakos csoportokról van szó, amelyek a prefektúra szerint gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République téren, akik könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásokban senki nem sérült meg. A november 13-i, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak. A tüntetők az Anticop21 elnevezésű francia klímacsúcs-elleni csoportosulás felhívására gyűltek össze a terrortámadások elleni megemlékezések legfőbb helyszínén, hogy a gyülekezési jog elvétele ellen tiltakozzanak.

A République tér a merényleteket követően az áldozatokra való megemlékezések központi helyszíne lett, amelyeket engedélyezett is a rendőrség. A párizsiak és a turisták mellett Angela Merkel német kancellár Francois Hollande államfővel együtt itt helyezett el szerdán a köztársasági jelképező Marianne szobor lábánál virágot és gyertyát az áldozatok emlékére.

Összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizsban a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntetők között (Fotó: Beta/AP)

Összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizsban a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntetők között (Fotó: Beta/AP)

Miután a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által vasárnapra a francia fővárosba tervezett két nagy felvonulást, a civil szervezetek kétkilométeres élőláncot szerveztek az éghajlatért a térről induló Voltaire sugárúton, valamint több ezer pár cipőt halmoztak fel a tér közepén a környezetvédők. A cipők jelképezték azokat az embereket, akik nem vonulhattak fel Párizsban. A szervezők szerint mintegy 10 ezren, a rendőrség szerint mintegy 4500-an alkották az élőláncot.

A békés környezetvédők egyébként kifütyülték az anarchista aktivistákat, akik érkezésüket követően azonnal kukákat kezdtek borogatni. "Te úgy tüntetsz, ahogy te akarsz, én meg így" - válaszolta egy rendbontó egy békés tüntetőnek, aki rászólt.

Francois Hollande francia államfő botrányosnak nevezte, hogy rendbontó elemek vettek át a szerepet az élőlánc után a République téren, ott ahol virágok és gyertyák vannak a terroristák golyói által megöltek emlékére, és botrányos a klímacsúcs jelentősége szempontjából is - tette hozzá a Brüsszelben tartózkodó francia elnök. Tudtuk, hogy vannak rendbontó elemek, akiknek semmi közük a környezetvédőkhöz - hangsúlyozta Francois Hollande.

Manuel Valls miniszterelnök méltatlannak nevezte az incidenst, s azt kérte mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben ezen a helyen a terrortámadások áldozatainak emlékét. A nem engedélyezett menetek helyett egyébként országszerte számos élőláncot szervezetek francia környezetvédők.