2024. április 18., csütörtök

EU-török csúcs - Mogherini a kurdokkal való megbékélési folyamat újraindítását is elvárja Ankarától

A kurdokkal való megbékélési folyamat újraindítását is elvárja Ankarától Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője

Mogherini a vasárnapi brüsszeli EU-török menekültügyi csúcstalálkozóra érkezésekor adott nyilatkozatában utalt arra, hogy az unió és Ankara tervezett megállapodása értelmében Törökországnak segítenie kell az Európába irányuló migránsáradat megfékezését, és cserébe anyagi támogatásra, valamint az EU-hoz való közeledésében előrelépésre számíthat.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Ez utóbbi érdekében ugyanakkor - jegyezte meg Mogherini - Ankarának eredményeket kell felmutatnia a demokratikus jogok, a médiaszabadság, illetve a kurdokkal való párbeszéd terén is. "Fontos, hogy ezt felélesszék. Az Európai Unió meg fog adni minden segítséget a kurdokkal való békefolyamat újrakezdéséhez" - mondta a főképviselő. Mogherini ígéretet tett arra, hogy most, amikor Törökországnak már van olyan kormánya, amely várhatólag hivatalban marad az elkövetkező néhány évben, ő maga személyesen fog dolgozni azon, hogy magas szintű párbeszédet folytassanak Ankarával a napirenden levő összes különböző - egyes esetekben nehezen megoldható - kérdésről, "mindegyikről, kivétel nélkül".