2024. április 19., péntek

Óvoda, ahova jó járni

Interjú Veselinov Ibolyával, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatójával

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által kiírt Dr. Đorđe Natošević-díjat a 2015/2016-os iskolaévben a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény nyerte el, más neveléssel és oktatással foglalkozó intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek mellett. Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és Olivera Gajić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára adta át a Dr. Đorđe Natošević-díjat Veselinov Ibolyának, a Gyöngyszemeink intézmény igazgatónőjének, akit arról faggattuk, mit jelent ez a díj és milyen módon folyik a munka a Magyarkanizsa községbeli óvodákban.

Jelenleg hány épületben és mekkora létszámmal működik az intézményük?

– A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény keretein belül Magyarkanizsa község 9 településén, 11 épületben folyik a nevelő-oktatói munka, Magyarkanizsán 3 épületben, a székhelyen kívül pedig 8 épületben, összesen 34 tagozaton, 585 gyermek részvételével, magyar és szerb tagozaton.

Milyen feltételeknek kellett megfelelniük, hogy ezt a díjat kiérdemeljék, és mivel jár ez az elismerés?

– A Dr. Dorđe Natošević-elismerést azok az intézmények kaphatták meg, amelyek az elmúlt két évben kimagasló eredményeket értek el a nevelő-oktató munkában. A feltétel szerint először a szülői tanács ajánlása kellett a díjhoz, majd egy hetvenhét oldalból álló kérdőívet kellett kitöltenünk, mindenféle csatolt anyaggal, fényképekkel együtt, amely bizonyíték az intézményben folyó munka magas színvonaláról.

A díj egy szakmai elismervény, amely plakettel és négyszázezer dináros pénzjutalommal jár. Az összeget már át is utalta a titkárság, s ezt játékelemek vásárlására fordítjuk.

n Milyen visszajelzést, indoklást kaptak a díjat odaítélő bizottságtól?

– Egy évben öt díjat osztanak ki, intézmények, civil szervezetek és pedagógusok kaphatják meg. Azt mondták, hogy a beadott anyagunk alapján egyértelmű volt, hogy az egyik díjazott a mi intézményünk lesz, s erre nagyon büszkék vagyunk.

 Kiemelne néhány olyan konkrét dolgot, amely hozzájárult ahhoz, hogy az önök intézményére essen a választás?

– Az intézményünkben foglalkoztatott óvónők megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek, rendszeresen részt vesznek a továbbképzéseken, gazdagítják elméleti és gyakorlati tudásukat.

Óvodaépületeink mindegyike rendelkezik udvarral, zöld övezettel. A nevelő-oktatói munka megfelelő nagyságú munkaszobákban folyik, amelyek rendeltetésszerűen, gyermekbútorral, játékszerekkel és didaktikai eszközökkel vannak felszerelve, az érvényes normatívumokkal összhangban. Az intézményre jellemző az épületek viszonylagosan egységes felszereltsége, a munkafeltételek és a felszerelés terén. Az intézmény 2012 márciusa óta bevezette a HACCP rendszert, amely magában foglalja az élelmiszer-termelési láncban történő folyamatok és érzékeny pontok ellenőrzésére irányuló eljárások sorozatát, azzal a céllal, hogy a fogyasztó – ez esetben a gyermekek – az élelmiszereket olyan állapotban és módon kapják, amely az egészségük szempontjából biztonságos. Ezenkívül az intézményünknek számos rendezvénye és éves programsorozata van, amely magában foglalja a környezetvédelmet, a hagyományápolást, a művészeti nevelést, sportolási lehetőséget. Ilyen például a zsinórlabda bajnokság, amelyet mi szervezünk, a Melódia-nap, vagy a különféle jótékonysági rendezvényeink. Ezenkívül számos óvodai és óvodán kívüli, alkalomszerű fellépésen vesznek részt a gyermekek. S tudtommal Vajdaságban azon ritka óvodák közé tartozunk, ahol közlekedési versenyt szervezünk a gyermekeknek a biztonságos közlekedés elsajátítása céljából. Valamint itt, Magyarkanizsán a főépületünkhöz tartozik egy sószoba is, amely valóban kuriózumnak számít. A minőséges és hatékony nevelés és oktatás érdekében intézményünk együttműködik a szülőkkel, az oktatási intézményekkel, szakmai egyesületekkel, szervezetekkel, Magyarkanizsa község önkormányzatával, a község valamennyi helyi közösségével, a Cnesa OKI-val, a magyarkanizsai Egészségházzal, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központtal, a Csigabiga Észak-vajdasági Gyógypedagógusok Egyesületével, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalattal és a József Attila Könyvtárral.

 Ez valóban izgalmas újításnak hangzik. Hogyan tudják a gyermekek a sószobát igénybe venni?

– A sószoba igen különleges dolog, én sem gondoltam, hogy egyszer nekünk is sikerül ilyet kialakítanunk, Magyarországon láttuk a példát, és egy szülőnek köszönhetően tudtunk kedvezményes áron hozzájutni a sótéglákhoz. A sószobát a gyermekek vehetik igénybe, ott nézhetnek rajzfilmet, vagy vehetnek részt foglalkozáson, de mindezt egészségügyi szakember dönti el, hogy a gyerekek közül kinek tesz jót és mennyi ideig tartózkodhatnak bent. Gondoltunk rá, hogy a sószoba-szolgáltatást lehetővé tennénk mások számára is, az ebből származó bevételt pedig az intézmény fejlesztésére tudnánk fordítani.

 Milyen újításokat terveznek a közeljövőben?

– A legfontosabb teendőnk a nyílászárók cseréje a kanizsai központi óvodában, amely még az idén megvalósul, köszönhetően a Tartományi Nagyberuházási Alapnak, azután pedig ugyanezt szeretnénk megvalósítani Horgoson is.