2024. március 28., csütörtök

Mangalica az egész családnak

A zentai város szélén lakó Bagi Benedek idős földműves és jószágtenyésztő négy évvel ezelőtt kötelezte el magát a háztáji mangalicatenyésztés mellett.

Bagi Benedek (Gergely Árpád felvétele)

Bagi Benedek (Gergely Árpád felvétele)

– Egy mangalica apaállatot tartok szaporítás céljára, igaz, ez már a második, de nagyon jó tulajdonságai vannak. Két anyakocám van, az egyiknek a malacait a közelmúltban adtam el, a másik be van búgatva, nemsokára megfiadzik. A mangalica malacok, ha a reális árat nézzük, 30–50 százalékkal többe kerülnek, mint más malacok. A választási malacokat, amikor már 10–13 kilósak, tehát nem szopnak már, akkor szoktam eladni, átlagosan 25 euróért.

Minden évben eladom az egyik koca alól kikerülő almot, a másik anyakoca malacait felnevelem. Évente három mangalicát vágunk le saját célra, húsvéti sonkának, kolbásznak, finomabb, mint azok a hibrid sertések, az úgynevezett húsdisznók. Két lányom van, az egyik Zentán, a másik Tóthfaluban él, az ő családjuknak is jut a mangalicából, meg otthon mi ketten a feleségemmel is el vagyunk látva egész évre hússal, szalonnával.

A mangalicák mellett nyolc kecskét és négy birkát is tartok, meg van még baromfi is a ház körül. A saját földjeimen meg némi árendából termelem meg az állatoknak szükséges takarmányt: kukoricát, búzát, árpát, miegymást. Az egyéb kiadásokra a malacok eladásából kapott pénzt fordítom. Szerényen élünk a feleségemmel, mondhatni, teljesen önellátók vagyunk, nekünk, két öregnek már nincsenek nagy igényeink. Csak az a baj, hogy beteges az asszony, ahogy öregszünk, egyre többet költünk a gyógyszerekre.

A jószághizlalás körül nagyok a bajok, valamikor hetente 400–500 hízódisznót szállítottak le a tenyésztők, ma meg egész Zentáról 4-5 hónap alatt sem jön össze ekkora mennyiség. Nem is csoda, hiszen a napokban már alig több, mint száz dinárt kínáltak a felvásárlók a vágni való disznó kilójáért. A kistermelők rendre rosszul járnak a hizlalással, akkor már érdemesebb eladni a kukoricát, és nincs vergődés a jószággal – mondta a sokat tapasztalt Bagi Benedek.