2024. április 19., péntek

Kishegyes község napja

Ünnepi ülést tartott a községi képviselő-testület – Nem beszélünk nagy projektumokról úgy, hogy ne valósítanánk meg őket – mondta a polgármester – Két jelentős beruházásának is örülhet Kishe

Tegnap délelőtt tartotta ünnepi ülését Kishegyes község községi képviselő-testülete. Az ülés vendégei között ott voltak a szomszédos és baráti községek képviselői, a körzeti vezetők és a község intézményeinek képviselői. Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy 56 évvel ezelőtt Kishegyes, Bácsfeketehegy és Szeghegy önálló községgé váltak.

Hegedűduett a díszülésen (Lakatos János felvétele)

Hegedűduett a díszülésen (Lakatos János felvétele)

– 56 évvel ezelőtt a vezető beosztásban lévő emberek úgy döntöttek, hogy saját községet alapítanak. Kishegyes Topolya községhez akart csatlakozni, Szeghegy Verbászhoz, viszont a bácsfeketehegyi emberek nem akartak egyikhez sem, hanem saját községet szerettek volna. Kishegyes község területileg, a lakosság számát és költségvetésének nagyságát nézve az ország és a tartomány kisebb községei közé tartozik. Elmondhatjuk azonban, hogy más dolgokban az élen jár – fogalmazott a polgármester, majd az eredményekről szólva elmondta, hogy a kkt jelenlegi összetételében újjáélesztett egy olyan projektumot, amelyet még 1974 elképzeltek, a ’80-as években dolgoztak rajta, viszont azóta nem volt történés vele kapcsolatban.

– Köszönhetően a Vajdaság Vizei közvállalatnak sikerült belefognunk Vajdaság egyik legnagyobb projektumába, aminek értéke eléri a 6 millió eurót. Három községet kötünk össze a Kúla–Kishegyes-csatorna megépítésével, ennek a végén, Szeghegynél egy víztározó tó fog létesülni, s innen új csatorna épül Njegoševóig. Ennek a projektumnak köszönhetően Kishegyes község területén 5000 hektár termőföld válik öntözhetővé. Arról is szólnom kell, hogy mind a köztársasági, mind a tartományi pályázatokon jelentős összeget nyertünk a községben folyó beruházásokra. Kishegyes községnek nincs egy dinár hiteltartozása sem, és sikerül finanszíroznunk elképzeléseinket. Fontosnak tartom, hogy nem beszéltünk egy nagy projektumokról sem anélkül, hogy ne valósítottuk volna meg őket – hangoztatta Rovčanin, majd arról is szólt, hogy az elmúlt hónapban egy emlékszoba nyílt Szeghegyen, amely az egykoron ott élt Duna menti sváboknak állít emléket. A polgármester végezetül úgy fogalmazott, hogy Kishegyes község olyan, mint egy háromlábú szék, amely egyik lába nélkül sem tudna létezni.

A díszülésen a polgármester mellet felszólalt Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke is. Hallgató elmondta, hogy tegnap az ország egyik legkisebb községe ünnepelte 56. születésnapját.

– Mi ezt a tényt nem teherként éljük meg, és mindenkivel egyenrangú községnek tekintjük magunkat. Ma nehéz gazdasági helyzetben élünk valamennyien. Ennek a nehézségnek a mindennapi megélése mellett minden kisebb sikert előrelépésként élünk meg. Előrelépésünk egyik mutatója a több sikeres és megvalósított pályázatunk. Okunk van nagyobb sikernek is örülni, hiszen a közelmúltban két jelentős beruházás vette kezdetét községünkben. Az egyik egy új üzem létesítése az ipari parkban a belga Ravago Chemicals cég részéről, a másik pedig a Kúla–Kishegyes-csatorna kivitelezésének második fázisa. A csatornaépítés többévnyi folyamatos és kitartó kezdeményezés után folytatódik, immáron a községünk határában – mondta el Hallgató.

A díszülés keretében bemutatásra került egy rövid prezentáció is, amely a község elmúlt egy évben megvalósult projektumait, fejlesztéseit és történéseit mutatta be. Az ülést rövid zenei és kulturális blokkok tették még színvonalasabbá.