2024. március 28., csütörtök

Több mint tízezer gyereket toboroztak katonának

Közel 16 ezer gyermeket toboroztak a fegyveres erők és más fegyveres csoportok soraiba az év eleje óta Dél-Szudánban - közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Genfben pénteken.

Kristof Buleraknak, a szervezet szóvivőjének elmondása szerint a közép-afrikai országban továbbra is súlyosan megsértik a gyermekjogokat. A gyilkosság, emberrablás és a nemi erőszak áldozatai között sok a gyermek.  
"A gyermekek helyzete továbbra is nehéz. Az augusztusban létrejött békeszerződés ellenére a harcok nem fejeződtek be az ország több körzetében" - mondta.
Az ENSZ Gyermekalapjának becslései szerint Dél-Szudánban mintegy 900 ezer gyermek volt kénytelen elhagyni otthonát, közel 11 ezren szakadtak el szüleiktől, mintegy 400 ezer fiatal volt kénytelen félbeszakítani tanulmányait, egymilliónyian alultápláltak és 1,5 milliónyian haltak meg a harcok miatt.
Az UNCEF felszólította a harcoló feleket, hogy tartsák be a békeszerződésben vállaltakat, s azonnal fejezzék be a fegyveres tevékenységet az országban. A szervezet követelte azt is, hogy biztosítsák a lehetőséget a humanitárius szervezeteknek, hogy segítséget nyújthassanak a rászorulóknak.
Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az afrikai országban 2013 vége óta tombolt az erőszak,  amely a Salvan Kiir elnök és Riek Machar korábbi alelnök közötti hatalmi harc következtében robbant ki, és amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus más népcsoportnak a tagja. A harcokban ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmilliónyian menekültek el otthonukból, a legtöbben a szomszédos országokba. Az ENSZ adatai szerint a 12 milliós lakosság fele szűkölködik annyira, hogy támogatásra szorul.