2024. március 19., kedd

A keresztény–muzulmán párbeszéd elengedhetetlen a békéhez

A keresztény–muzulmán párbeszéd elengedhetetlen a békéhez, az iszlamista szélsőségesek barbár támadásainak megelőzéséhez, e támadások közül több sújtotta Kenyát is – jelentette ki Ferenc pápa tegnap reggel a nairobi apostoli nunciatúrán rendezett vallásközi és ökumenikus találkozón.

A vallást soha nem szabad az erőszak igazolására felhasználni. Fiatalokat nagyon gyakran a vallás nevében tesznek szélsőségessé, hogy viszályt és félelmet keltsenek az emberek között, illetve az emberekben, szétszakítsák társadalmaink szövetét. A vallások közötti párbeszéd nem luxus, és nem egy választható lehetőség, hanem egyszerűen elengedhetetlen. A vallási vezetőknek a béke apostolainak kell lenniük ebben a gyűlölettel teli világban” – szögezte le.

Amikor a pápa a szélsőséges iszlamisták kenyai támadásairól beszélt, azokra a merényletekre utalt, amelyeket a szomáliai Al-Shabaab milícia fegyveresei követtek el az utóbbi bő két évben, és több mint kétszáz áldozatot követeltek. (A volt brit gyarmat Kenya lakosságának többsége keresztény, a muszlimok aránya körülbelül 10 százalék.)

Az egyházfő a nap folyamán a nairobi egyetemen is misét tartott, majd a főváros egyik szegénynegyedébe látogatott el. Hatnapos apostoli utazásának első állomása után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat.