2024. április 25., csütörtök

Hamarosan kifizetik az agrártámogatásokat

A pénzösszegre kezelési költséget számolnak fel a bankok

A bejegyzett mezőgazdasági termelők, pontosabban a növénytermesztők számára a létező legrövidebb időn belül kifizetik az idei évre szóló agrártámogatásokat – jelentette be tegnap Dragan Glamočić, a kormányfő mezőgazdasági kérdésben illetékes tanácsadója.

Glamočić a Szerbia Képviselőházban újságírók kérdésére mondta el, hogy a mezőgazdasági termelők már december végén vagy legkésőbb január elején számláikról felvehetik a pénzt, kisebb banki kezelési költség ellenében. Hogy pontosan mekkora költséget számolnak majd el a pénzintézetek, nem tudni, mert erről még nem döntöttek. Azt is hozzátette, azok a termelők, akik nem hajlandók kezelési költséget fizetni, pénzüket csak később, és akkor is csak részletekben vehetik fel a bankból.

– Valamennyi tartozás, ami a növénytermesztők irányába halmozódott fel, kifizetésre kerül. Jelenleg a minisztérium az adósság elszámolásán munkálkodik – mondta Glamočić.

Hozzátette: „Az adósság az állami adminisztráció mulasztása miatt halmozódott fel, és ennek meglesznek a következményei”, és „már az ügyben illetékes minisztériumok, vagyis a pénzügyi, a mezőgazdasági minisztérium is jóváhagyását adta az adósságok rendezésére”.

Mint ismeretes, állami agrátámogatás címén a növénytermesztők hektáronként 6000 dináros területalapú támogatásban részesülnek, valamint 3000 dinárt kapnak a műtrágya és ugyancsak 3000 dinárt a gázolaj költségeinek részbeni megtérítésére. Az idén az volt az újdonság, hogy a pénzt kizárólag a 20 hektárnál kisebb területen gazdálkodók kaphatják meg, nem úgy, mint tavaly, amikor 100 hektárig járt a támogatás.

Korábbi adatok szerint a kölségvetési pénz hiánya miatt 212.000 gazdaság vár az idei agrártámogatásra.

Marijan Rističević, a Köztársasági Képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy az idén állami agrártámogatásra 1,65 millió hektár földet jelentettek be a termelők, vagyis az ország mezőgazdasági területének szinte a felét. Az idei költségvetésbe erre a célra 2,72 millió dinárt irányoztak elő, holott 9,8 milliárd dinárra lenne szükség.