2024. április 19., péntek

Villanyáram szalmából

Bioerőmű épül a bánáti Bótoson

A bánáti Bótos faluban a napokban megkezdődött egy 600 kilowattos, bioenergiát hasznosító erőmű építése. A beruházást a helybeli Bioelektra vállalat valósítja meg. Jelenleg a Hollandiából behozott berendezések szerelése van folyamatban.
A 2,4 millió eurós beruházásnak a 15 százalékát a Bányaipari és Energetikai Minisztérium biztosítja. Szerbia nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig az ország területén felhasznált energia 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja.

Ezzel a beruházással a botosiak részesednek a Belgrádban, Bácson, Alibunáron és Aleksinac településen megépült hasonló létesítményeknek járó, összesen 1,6 millió dolláros állami támogatásból. Szerbiában hat ilyen létesítmény épül ki, amelyeknek a teljes kapacitása 6,32 megawatt villanyáram termelése lesz.
A bótosi létesítmény első szakaszát a tervek szerint már az év végéig befejezik, amelyből 600 kilowatt villanyáramot és megközelítőleg ugyanennyi mennyiségű hőenergiát állítanak elő. Ez utóbbit majd a közeli fóliasátrakban hasznosítják, de a középületek fűtésére is felhasználják. A létesítmény végső, teljes kapacitása ennek a háromszorosa lesz, és a megtermelt villanyáram bekerül majd a Szerbiai Villanygazdaság rendszerébe. A termeléshez szükséges nyersanyagot – a szalmát és az ipari növények aratása után megmaradt növényi maradványokat – pedig a helybeli Mladost szövetkezet biztosítja majd.