2024. április 19., péntek

Javítják a szántóföldi csatornahálózatot Törökbecsén

A bánáti föld gyengébb minőségű, mint a bácskai, és egy-egy kiadós csapadék gondokat okoz nemcsak a településeken, hanem a szántóföldeken és a réti földeken is. Ennek a problémának a megoldására most 22 millió dinárt szán a törökbecsei önkormányzat.

– Sokat vállaltunk ebben az évben, több fronton is folynak munkálatok: jelenleg a szántóföldi csatornahálózat felújításán dolgozunk. Az állami földek bérbeadásából befolyt pénzből tízmillió dinárt fordítunk erre a célra, a tartományi mezőgazdasági titkárságtól pedig 12 millió dinárt kaptunk a törökbecsei község szántóföldi csatornahálózatának a tisztítására, valamint a kumáni határban több áteresz és egy zsilip kiépítésére – tudtuk meg Saša Šućurović polgármestertől.

A munkálatok kivitelezője, a nagykikindai Gornji Banat Vízgazdálkodási Vállalat a csatornahálózat mellett az évtizedeken át elhanyagolt, helyenként romos átereszek javításán is dolgozik. Matija Kovač alpolgármester szerint hasonló munkákkal jövőre is kalkulálnak – ezzel szeretnék bebizonyítani azt, hogy az állami földek bérbeadásából szerzett pénz és a gazdák által fizetett lecsapolási illeték oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van a mezőgazdaságban.

A Gornji Banat Vízgazdálkodási Vállalat igazgatója, Dragan Felbab elmondta: a 22 millió dinárból a törökbecsei község minden településén, azaz Bocsáron, Beodrán, Törökbecsén és Kumánon összesen több mint 20 kilométer csatornát újítanak fel a határban, valamint 15 új átereszt és egy zsilipet építenek ki. A munkálatokat egy hónappal ezelőtt kezdték meg, és eddig nyolc kilométer csatorna készült el. Az év végéig a csatornahálózat kétharmadával végeznek, és a munkálatokat tavaszra folytatják majd.

Törökbecsén a csatornákon és a vízhálózaton végzett munkálatok mellett hamarosan a városba vezető körforgalmat is rendbe hozzák. A tartományi titkárság egyébként a törökbecsei önkormányzat további két projektjét is támogatni fogja, ezek közül az egyik a beodrai, a másik a törökbecsei vízhálózat további rendezését tűzte ki célul.