2024. április 20., szombat

Már nem trendi a cigi

Elkészült az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány legújabb kutatása, amelyet a szabadkai általános iskolások és középiskolások körében készítettek, annak eredményeit pedig tegnap ismertették. A kérdések, amelyek a dohányzásra, az alkoholfogyasztásra és az illegális szerhasználatra irányultak és megegyeznek az Európa-szerte Espad által végzett kutatások kérdéseivel. A jó hír az, hogy csökkent a dohányzás iránti érdeklődés a fiatalok körében, azonban még mindig sokan fogyasztanak rendszeresen alkoholt.

Joó Horti Lívia, az Exspecto elnöke elmondta, az alapítvány megalakulása, vagyis 2006 óta négyévente végzik el ezt a felmérést általános iskolások és középiskolások körében. Ez a felmérés a harmadik a sorban, így már van mivel összevetniük az adatokat.

– A 2014/2015-ös tanévben 1526 diák vett részt a kutatásban. 1012 általános iskolás, 550 pedig középiskolás tanuló volt. Az általános iskolások között többen voltak lányok, 506-an, a középiskolások között pedig fiúk válaszoltak többségben a kérdésekre, 326-an – mondta Joó Horti Lívia.

Az eredményekből kiderül, hogy a dohánytermékek kipróbálása kitolódott, vagyis az általános iskolások körében csökkent a népszerűsége és a fogyasztása is. Míg 2007-ben az általános iskolások 17 százaléka arról nyilatkozott, hogy rendszeresen dohányzik, addig az idei adatok mindössze 4 százalékról számolnak be. A dohányzás népszerűsége azonban már nem csökkent a középiskolás populáció körében, ahol az eredmények azt mutatják, hogy 2011-ben 32, az idén 35 százalékuk cigarettázik rendszeresen.

Az alkoholfogyasztás a középiskolás diákok körében továbbra is nagyon népszerű, ugyanis nem kevesebb, mint 71 százalékuk vallotta úgy, hogy hétvégente, illetve szórakozóhelyeken rendszeres alkoholfogyasztónak számít. Ezek az adatok csupán a nemek esetében változtak, ugyanis míg nyolc évvel ezelőtt a lányok és a fiúk csaknem ugyanolyan eredményt produkáltak, mára a lányok alkoholfogyasztása csökkent a megkérdezett szabadkai középiskolások körében.

Ami az illegális drogokat illeti, itt a megkérdezettek több mint kilencven százaléka a marihuána fogyasztásáról számolt be. Itt is csökkent azonban a fogyasztás, 2007-ben a fiatalok 28, míg az idén 20 százaléka vallott arról, hogy próbált, illetve rendszeresen él valamilyen kábítószerrel. A megkérdezettek több mint egy százaléka rendszeresen használ speedet, illetve hasist.

Joó Horti Lívia hozzátette, az adatokat összevetették a nemzetközi Espad kutatással, s ebből az derült ki, hogy a magyar anyanyelvű diákok dohány-, alkohol- és drogfogyasztási szokásai inkább hasonlítanak a magyarországi diákok szokásaihoz, mint a többségi nemzetéhez, amit rendkívül érdekesnek, és mindenképp további kutatások alapjának vélnek.