2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Doll ébresztőt fújt a Fradinak

A válogatottszünet óta két tétmeccset is elbukott az FTC, oda a rekordlehetőség

Szerdán az MLSZ megünnepelte a magyar labdarúgás napját, amelyet a sporttörténeti diadal, a hatvankét évvel ezelőtti, 1953. november 25-i, angliai 6:3-as győzelem emlékére tartanak 1993 óta.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke köszöntötte a 101-szeres válogatott Király Gábort, majd beszédében kiemelte, a drasztikusan csökkenő nézőszámon javítani kell, és elismerte, saját kudarca, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy kötelezővé tegyék a szurkolói kártya használatát. A válogatott Európa-bajnoki kijutásával kapcsolatban ismét megjegyezte: jobban örül, hogy pótselejtezőn kellett kiharcolnia a továbblépést a csapatnak, mint ha a csoportjából egyenesen kijutott volna. A kontinenstorna résztvevőinek megemelt létszámát emlegető „fanyalgóknak” azt üzente: logikus döntés volt a bővítés, hiszen az európai szövetség (UEFA) tagjainak száma még soha nem volt ilyen magas (54).

A Ferencváros futballcsapata nem tudta beállítani és megdöntetni a klubrekordot, a zöld-fehérek ugyanis egy hete nagy meglepetésre 1:0-ra elveszítették az MTK elleni örökrangadót, ezzel 13 hónap után ismét vereséget szenvedtek az élvonalban.

A klub történetének legjobb sorozatát az 1931/1932-es idényben érte el, amikor 36 összecsapást vívott meg vereség nélkül, közben 22 győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel bajnoki címet nyert. Ezúttal a bajnoki veretlenségi sorozat 34 mérkőzést számlált, Thomas Doll szerint a válogatott-időszak miatti meccs nélküli állapot miatt ült le a csapat.„Remélem, felébredünk a vereség után, dolgozunk tovább. Nem tett jót nekünk a három hét szünet sem, kiestünk a ritmusból” – nyilatkozta.

Ebben lehet is valami, hiszen a csapat a legutóbbi két tétmérkőzését elveszítette (azt megelőzően júliusban a bosnyák Željezničar elleni két Európa-liga-selejtezőn kapott ki), a magyar kupában a másodosztályú Csákvár is meglepte, és 1:3-ról fordítva 4:3-ra győzött ellene. A Fradinál most Nagy Ádám az aktuális sztár, a fiatal középpályás iránt komoly az érdeklődés, a Bursaspor máris vinné, de Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója szerint egyelőre szóba sem került, hogy a klub megválna tőle. „Ha olyan jó ajánlatot kapnánk érte, mint tavaly Muhamed Bešićért az Evertontól, akkor érdemes lenne elgondolkodni” – tette hozzá.

A zöld-fehérek szombaton a nyolc bajnoki óta veretlen Debrecent fogadják, a vendégeknél nem játszhat Kulcsár Tamás, akinek szombaton, a Diósgyőr elleni mérkőzésen eltört egy csont az alkarjában. Mivel a teljes felépülése négy hetet vesz igénybe, ebben az évben nem lép már pályára.

A jelenleg legjobb formában lévő magyar klub a Paks, a Tolna megyei együttes is nyolc mérkőzés óta veretlen, de a legutóbbi öt bajnokiját megnyerte, legutóbb a nagyon masszív Haladást verte 2:0-ra. Csertői Aurél együttese ezúttal Diósgyőrben lép pályára, és nem számít esélytelennek a 9. helyen szerénykedő ellenfél otthonában. A Diósgyőr a legutóbbi három bajnokiját elbukta, saját közönsége előtt pedig két hónapja nem tudott győzni.

A forduló másik rangadóját Székesfehérváron vívják, ahol a Videoton az MTK-t fogadja. A hazaiak legutóbb a Vasast verték 2:0-ra, az Eb-selejtező hősei közül Lang Ádám a kispadon ült, Kleinheisler László pedig – ahogy egy hete megírtuk – továbbra is partvonalon kívül van. A klubot sokszor kérdezhették az ügyről, mert kedden közleményt adott ki: „A 21 esztendős középpályás ügyében folyó tárgyalásokat klubunk továbbra is a labdarúgó és a Videoton FC belügyének tekinti, ugyanakkor továbbra is azon dolgozunk, hogy a válogatottban is bemutatkozott játékos helyzete minél hamarabb, mindkét fél számára megfelelően rendeződjön.”

A Haladás a három forduló óta verhetetlen Újpestet fogadja, a Vasas pedig a Puskás Akadémiát, és ha az angyalföldiek nyernek, akkor megelőzhetik és kiesőhelyre lökhetik a felcsútiakat. A Honvéd két hónapja nem nyert bajnokit, hét tétmérkőzés óta nyeretlen, ha most nem tángálja el a Békéscsabát, akkor elképzelhető, hogy eljött az edzőváltás ideje.

A 17. forduló programja

November 28., szombat: Vasas–Puskás Akadémia (15.30), Honvéd–Békéscsaba (15.30), Haladás–Újpest (15.30), Diósgyőr–Paks (15.30), Videoton–MTK (15.30), Ferencváros–Debrecen (18.00).