2024. április 20., szombat
RÖVIDHÍR

Erdogan: Moszkva bizonyítsa be, hogy Törökország olajat vásárol a dzsihadistáktól

Recep Tayyip Erdogan török elnök határozottan cáfolta csütörtökön azokat az orosz vádakat, hogy országa az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől vásárol olajat, és leszögezte, hogy aki ilyet állít, annak bizonyítania kell a vádakat.

"Azt mondják, hogy Törökország az Iszlám Államtól vesz olajat. Mindenki számára ismert, hol vásárolunk energiahordozókat. Leginkább Oroszországból. Majd Iránból, Azerbajdzsánból és Észak-Irakból... Akik azzal vádolnak, hogy olajat vásárolunk az IÁ-tól, bizonyítsák be. Ha keresik az IÁ finanszírozási forrását, akkor legelőször az Aszad-rezsimre kell vetniük a pillantásukat és azokra, akik támogatják" - mondta Erdogan, nyilvánvalóan a moszkvai vádakra reagálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, az orosz vadászgép Törökország általi lelövésének napján azt mondta, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről kiindulva jutottak Törökországba. Putyin szerint az Iszlám Állam tagjai több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és "egész kormányok" fegyveres erőinek védelmét élvezték.