2024. március 29., péntek

Németország felderítőgépeket küld az IÁ ellen

Ez lenne a harmadik támadó hadművelet, amelyben a német fegyveres erők részt vesznek a második világháború óta

Németország felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel, valamint egy hadihajóval tervez hozzájárulni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi katonai erőfeszítésekhez - jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen védelmi miniszter.

A német kormány csütörtöki ülésén döntött a gépek Közel-Keletre vezényléséről, valamint arról, hogy ezen kívül műholdas megfigyeléssel is segítené az IÁ elleni harcot. A lépést a parlamentnek még jóvá kell hagynia, de a várakozások szerint ez csupán formaság lesz, és a tervnek nem kell számottevő ellenállásra számítania a törvényhozásban. Várhatóan a parlament már a jövő héten szavazhat a misszióról.
Berlin Franciaország kérésére fog részt venni az IÁ elleni hadműveletben, miután Párizs a november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően katonai támogatásért folyamodott az Európai Unió többi tagállamához, és Francois Hollande francia államfő külön kérte Németországot, hogy vegyen részt a dzsihadisták elleni harcban.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a bejelentést követően úgy fogalmazott, a lépés Németország szavahihetőségéről is szól.
"Nemcsak együttérzést, hanem szolidaritást is tanúsítunk" Franciaországgal - közölte.
A terv szerint Németország négy-hat, Tornado típusú harci repülőgéppel segíti majd az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció munkáját Irakban és Szíriában. A gépek fegyvertelenül fognak repülni, felderítési feladatokat látnak majd el. A légi utántöltő gépek missziójáról részleteket nem közölt a német kormány.
Emellett egy fregattot is a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényel Berlin, a hajó feladata az lesz, hogy részt vegyen a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó védelmében.
A koszovói és az afganisztáni konfliktus után ez lenne a harmadik támadó hadművelet, amelyben a német fegyveres erők részt vesznek a második világháború óta.