2024. április 19., péntek

IOM: jelentősen visszaesett a Görögországba tartó migránsok száma

Erőteljesen visszaesett a Törökországból tengeren át Görögországba induló menedékkérők száma, ami főleg a rossz időjárásnak tudható be - derült ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtöki közleményéből.

Az IOM jelentése szerint múlt vasárnap mindössze 155 migráns érkezett az égei-tengeri görög szigetekre, holott előző nap még közel 3 ezren értek partot.

"A csökkenés mértéke jelentős, főleg, hogy november eleje óta addig nagyjából 100 ezer menedékkérőt, vagyis naponta átlagosan 4500 embert szállítottak a tengeren át Görögországba" - olvasható az IOM közleményében.

Vasárnap az Európai Unió állam- és kormányfői Törökországgal közösen csúcstalálkozót tartanak, amelyen a tervek szerint elfogadnak egy akciótervet arról, hogy Brüsszel és Ankara a jövőben szorosabban együttműködik a menekültválság kezelése terén.

A menekültáradat apadásával párhuzamosan a migrációval összefüggő halálesetek száma is csökkent. November 17. óta - amikor a görög parti őrség kilenc migráns holttestét emelte ki a vízből - senki nem halt meg átkelés közben a Földközi-tengeren.

Mindeközben továbbra is feszült a helyzet a görög-macedón határon, Macedónia ugyanis múlt hét óta már csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból származó menedékkérőket engedi be az országba, minden más migránstól automatikusan megtagadja a belépést. Az IOM szerint a határ görög oldalán található befogadóközpont zsúfolásig megtelt.