2024. április 23., kedd

Ferenc pápa: E kettő közül választhatunk

Katasztrofális lenne, ha a közelgő párizsi klímacsúcsot önző üzleti érdekek befolyásolnák, s azok felülkerekednének a közérdek szempontjain – mondta Ferenc pápa csütörtökön Nairobiban, az ENSZ afrikai regionális központjában.

Elengedhetetlen, hogy a világ vezetői egyezségre jussanak a klímaváltozás és a szegénység elleni küzdelemről szóló történelmi jelentőségű egyezmény elfogadásában. A pápa szerint két választásuk van: vagy rendbe teszik, vagy elpusztítják a környezet.

Ferenc pápa – aki Assisi Szent Ferenctől, a természet védőszentjétől vette pápai nevét – az egyházfővé választása óta eltelt három év során többször felszólította a nemzetközi közösséget a természet védelmére. Nairobiban bírálta azokat, akik tagadják a klímaváltozást vagy adatokat hamisítanak saját érdekeik érvényesítése céljából. Óva intett attól, hogy Afrikában az orvvadászat révén egész fajokat pusztítsanak ki, az ásványkincseket pedig illegális és pazarló módon bányásszák.

Afrika „a szépséget és a természet gazdagságát nyújtja a világnak” – mondta, de hozzátette: „a korrupció, a terrorizmus, a megannyi nyersanyag illegális kereskedelme” szüntelenül veszélyezteti a környezetet, s mindez az emberi önzésnek tulajdonítható, annak, hogy sokszor kihasználják az emberek szegénységét, kirekesztettségét. Az államok vezetőinek ezért képesnek kell lenniük arra, hogy félretegyék a részérdekeket és ideológiákat, őszintén törekedniük kell a közjó szolgálatára – fejtette ki a katolikus egyházfő.

A pápa szerint a párizsi konferencia fontos lépés az energiatermelés és -ellátás olyan új rendszerének létrehozásában, amely kijavítja a jelenlegi fejlődési modell „hibáit és torzulásait”.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett Kenyába. Csütörtökön misét mondott a Nairobi Egyetemen, majd a főváros egyik szegénynegyedébe látogatott. Hatnapos útjának első állomása után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.