2024. március 29., péntek

A nők elleni erőszak mindannyiunk felelőssége

A bántalmazás megfékezésében szigorúbb eljárásra, törvénymódosításra és a lakosság felvilágosítására van szükség

A nők elleni erőszak, illetve a családon belüli erőszak minden áldozata mindannyiunk felelőssége, emelte ki tegnap Zorana Mihajlović kormányalelnök, illetve a kormány nemek egyenjogúságával foglakozó koordinációs testületének elnöke. Mint rámutatott, ebben az évben 34 nő esett a családon belüli erőszak áldozatául, éppen ezért ő kezdeményezni fogja, hogy a 2016-os év a nőkkel és a kislányokkal szembeni erőszak elleni küzdelem jegyében teljen. Tegnap, a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem nemzetközi napján Zorana Mihajlović kiemelte, mindannyian felelősséggel tartozunk a nők elleni erőszak áldozataiért.

Amikor azt mondom, hogy mindannyian, a férfiakra és a nőkre is gondolok, azokra is, akik valamilyen intézményekben vezető pozíciót töltenek be, és a médiumokra is. Mindannyiunknak többet kell tennünk annál, amit az elmúlt időszakban tettünk – mondta, majd kiemelte, addig, amíg nem érjük el a nők elleni erőszak esetén a zéró toleranciát, amíg egy nő is erőszakos halált hal, nem lehet elmondani, hogy mindent megtettünk.

Azt gondolom, mindannyiunk vágya és álma az erőszakmentes társadalom – mutatott rá Mihajlović. Hozzátette, be kell végre fejezni a családi és a büntetőtörvény összehangolását, mihamarabb ki kell dolgozni a nemek egyenjogúságáról szóló törvényt és megvalósítani a nemek egyenjogúságáról szóló akciótervet. Mindez mellett minden adandó alkalommal folyamatosan rá kell mutatni, hogy a nők elleni erőszak, történjen az a munkahelyen vagy a családon belül, mindenekelőtt az emberi jogok megsértése. – Emberi jogokat sértünk, ha a kislányoknak azt magyarázzuk, hogy kevesebbet érnek, mint a kisfiúk, és azzal is emberi jogokat sértünk, ha az erőszak esetén a nőt hibáztatjuk viselkedése miatt, ahelyett, hogy az elkövetőt ítélnénk el – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy bár az alkotmány egyenlő jogokat biztosít a nők és a férfiak számára, a való életben nem egyenlőek a feltételek a nők és a férfiak számára. Kommentálva az újságírói kérdést, hogy őt férfi politikus kollégái gyakran támadják a médiumokban, elmondta: – Nincs könnyű helyzetben a nő, amikor meghatározott pozíciót tölt be, és amikor politikával foglalkozik, ennek ellenére én támogatom a nők politikai szerepvállalását ebben a férfiorientált világban. Példát kell mutatnunk, utat törni azok a nők számára, akik a politikában, a társadalmi életben és a gazdaság területén szeretnének érvényesülni – mondta Mihajlović.

Gordana Čomić, a Demokrata Párt elnökhelyettese is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek tennie kell azért, hogy csökkenjen az erőszak a társadalmunkban. Mint mondta, tettekre van szükség, hogy az erőszak csökkenjen, hogy a nők ne érezzék fenyegetve magukat a családjukban, ahol az erőszak szinte mindennapos.

Ezen a napon többet beszélünk az erőszak elleni küzdelemről, mert tudjuk, hogy ezt kell tennünk, mert ha a civil szervezetek, intézmények, vagy a médiumok nem foglalkoznának ezzel a témával, a mai napig a nőket csendben, titokban vernék és gyilkolnák meg a családjukban. Mégsem elég erről csak beszélni – mondta Čomić. Kiemelte, a DP véleménye szerint a rendőrségnek, a szociális központoknak, az egészségügyi intézményeknek, az ügyészségeknek és a bíróságoknak fejleszteniük kell a munkájukat, szorosabban együttműködni és lelkiismeretesen végezni a tevékenységüket.

Čomić állításai szerint Szerbia az isztambuli deklaráció aláírójaként, a magára vállalt kötelezettségekből nem valósított meg semmit, így nem vezették be a nemzeti SOS vonalat, és nem módosította a szexuális erőszakról szól törvényelőírásokat sem. Nem vezették be a sürgős eljárásban történő védelmi intézkedéseket, amikor nem a nőt, hanem a bántalmazót távolítanák el a közös otthonból, majd kritikaként rótta fel, hogy a médiumok a családon belüli erőszakról szóló tudósításaikban olykor igazat adnak a bántalmazónak.

Michael Davenport, az EU-delegáció szerbiai vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió minden törekvést támogat az erőszak felszámolásában. Mint mondta, a nők elleni erőszak nemcsak Szerbiában okoz gondot, hanem más országokban is. Támogat minden kezdeményezést, ami a probléma felszámolására irányul, hangsúlyozta.

Szerbia csatlakozott ahhoz a világkezdeményezéshez, hogy narancssárga színnel tiltakozik a nemi alapon történő erőszak ellen, így Belgrádban a parlamentet, az Ada hidat, a kormány épületét, a Nemzeti Színházat és az Albánia Palotát 16 napon keresztül narancssárga színnel világítják meg.