2024. március 28., csütörtök

Traktorok a parlament előtt

A VSZL képviselői benyújtották a földtörvény visszavonásáról szóló indítványt – A feltartóztatott gazdák továbbra is az utakon maradnak
Beograd, 25.11.2015. - Desetak traktora parkirali su poljporivrednici danas ispred Skupstine Srbije tokom protestne voznje traktora, koju su organizovali Liga paora Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). (BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DS)

Bár kedden még az volt az álláspont, hogy a hatóságok egyetlen Belgrádba tartó traktort se engedjenek eljutni a fővárosba, tegnap valamelyest megenyhültek az illetékesek, így tizenegy vajdasági gazda felvonulhatott traktorjaival a Szerbiai Képviselőház épülete előtt. A gazdákat rendőrök kísérték. Ezt a tiltakozást a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szervezte, a gazdák a párt szimpatizánsai, illetve esetenként tagjai.

A párt és szimpatizánsai a többi, az utakon rekedt gazdákhoz hasonlóan a földtörvény módosítási és kiegészítési javaslatának parlamenti eljárásból való visszavonását követelik, mert mint azt kifejtették: a jogszabály a mágnásokhoz és a külföldiekhez viszonyítva hátrányos helyzetbe hozza a kisgazdákat, illetve a családi gazdaságokat.

A többi elégedetlen gazda, aki még kedden útnak indult, nem jutott el Belgrádba. Egy nagyobb csoportot – nagyjából száz traktor – Csentánál állítottak meg a rendőrök, ezért a Nagybecskerek–Belgrád-közútnak ezt a részét le kellett zárni a forgalom előtt. A gazdák egy pillanatban elveszítették türelmüket, és megpróbálták áttörni az útzárat, a csendőrség azonban feltartóztatta őket. A helyszíni tudósítások szerint az indulatok egy rövid időre aggasztóan elszabadultak, ám végül mindenkinek sikerült visszafognia magát, és nem történt incidens a gazdák, valamint a rendőrök között.

Ókérnél, Nagykikindánál, Magyarcsernyénél, Szávcsánál és Óécskánál szintén a hatóságok tartoztatták fel a Belgrádba tartó földműveseket.

A gazdák java része az utak mellett töltötte a keddről szerdára virradó éjszakát.

Čanak: Az államnak a gazdák mellé kellene állnia (Fotó: Beta)

Čanak: Az államnak a gazdák mellé kellene állnia (Fotó: Beta)

BEKAPCSOLÓDOTT A POLITIKA

A tiltakozó gazdákat Nenad Čanak, a VSZL elnöke, parlamenti képviselője, Bojan Kostreš, a párt parlamenti képviselője és Vladimir Marinković, a köztársasági képviselőház alelnöke fogadta, majd ezt követően a jelen levő gazdák nevében hivatalosan is benyújtották a parlamentnek az indítványt, hogy a földtörvényt vonják vissza eljárásból.

Ezeknél a gazdáknál jobbat Vajdaság nem nyújthat, fejtette ki Čanak, hozzátéve: úgy illene, hogy a földműveseket fogadja valaki a parlamentben, és meghallgassa véleményüket.

Az államnak a gazdák mellé kellene állnia. Ha a földtörvényt a jelenlegi tartalommal fogadják el, akkor a vajdasági földművesek azonnal kivándorolhatnak, mert egyszerűen nem lesz mit megművelniük. Vagy esetleg napszámosként kereshetik meg kenyerüket azokon a földeken, ahol korábban dolgoztak. Egy teljesen új törvényre van szükség, amelynek kidolgozását építő jellegű párbeszéd előzné meg – fogalmazott Čanak.

A politikus szerint a parlament előtt felvonuló gazdák ugyanazért küzdenek, mint azok, akik az útlezárások mögött rekedtek, csupán módszereik különböznek egymástól. A VSZL az intézményes küzdelemért száll síkra, emelte ki Čanak, mondván: az államhatalom képviselőinek a reakciójától függ, hogy a jövőben milyen eszközökhöz nyúlnak.

Miloš Šibul, a Vajdasági Földművesek Ligájának képviselője, a VSZL tagja elégedetten konstatálta, hogy több év után a gazdák ismét eljutottak traktorjaikkal Belgrádba. Šibul egyetért azzal, hogy ha a földtörvényt nem módosítják, akkor a vajdasági, illetve szerbiai gazdák helyzete kilátástalanná válik. A földműves-politikus felháborítónak találja, hogy a rendőrök Vajdaság-szerte feltartóztatják a gazdákat.

„MIÉRT NEM KÖZLEKEDHETNEK”?

Amikor Miroslav Kišt, a Szabadkai Mezőgazdászok Egyesületének igazgatóbizottsági elnökét arról kérdeztük, hogy az elkövetkezendőknek készülnek-e esetleg útlezárásokra, nevetve válaszolta, hogy erre semmi szükség, az útlezárásról a gazdák helyett a rendőrség gondoskodik. A szabadkai gazdákat, ugyanúgy, mint egy nappal korábban, tegnap is Nagyfény és Zobnatica között állították meg a rendőrök, ami miatt egész délután nem lehetett közlekedni Topolya irányába, mondta Kiš, hozzátéve, hogy pillanatnyilag nagyjából ezer gazda csatlakozott a tiltakozáshoz.

Kiš nem kívánta értékelni a belgrádi eseményeket, illetve azt, hogy a VSZL és szimpatizánsai átadták a parlamentben követeléseiket. Csupán annyit mondott, hogy az egyesület keretében tiltakozó gazdák továbbra is kitartanak követeléseik mellett, és még véletlenül sem tágítanak. Bármeddig hajlandók az utakon maradni, mondta az egyesület elnöke.

Reményeink szerint egyre többen indulnak majd útnak traktorjaikkal. Jogunkban áll közlekedni járműveinkkel, nem értem, hogy miért tartóztat fel bennünket a rendőrség, és miért zárnak le bizonyos utakat. Néhol két falu között sem engedik közlekedni traktorjaikkal a gazdákat. A rendőrség fellépése és az útlezárások miatt az embernek az a benyomása, mintha rendkívüli helyzet uralkodna az országban. Addig tiltakozunk, amíg vissza nem vonják a parlamenti eljárásból a földtörvényt. Nem nyugodhatunk bele, hogy az állami termőföld harminc százalékát harminc évre kizárólag külföldiek és jogi személyek bérelhetik. Azt szeretnénk, ha a társadalom megértené a téma súlyát. Egyébként félreértenek bennünket, nem Belgrád a fő célunk. Csupán azért szándékozunk eljutni oda, mert ott születnek a törvények, és talán az sem lenne jó, ha az országhatár, vagy az átkelők, esetleg a vasúti sínek irányába indulnánk útnak – magyarázta Kiš.

Az egyesületbe tömörült gazdákat vagy képviselőiket az államvezetőség képviselői közül eddig senki nem fogadta. Pedig a sajtóból arról értesültek, hogy például a mezőgazdasági minisztérium ajtajai minden gazda előtt nyitva állnak, jegyezte meg a mezőgazdászok egyesületének elnöke.

Jó példaként, hogy hogyan lehet az európai integráció során tiszteletben tartani a hazai gazdák érdekeit, Kiš Szlovéniát említette. A szlovénoknak sikerült mindenki elvárásainak megfelelniük, mind az Európai Unióénak, mind saját gazdáikénak, nyomatékosította az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az utóbbi években Szlovákia, Lengyelország és Magyarország is sokat tett saját gazdáiért, azért, hogy őket próbálják helyzetbe hozni.