2024. április 26., péntek

Szerbiában kezdődnek a Belgrád–Budapest-vasútvonal munkálatai

A miniszterelnök szerint a hazai tervdokumentáció előkészítése legalább tíz hónappal előbbre jár a magyarországihoz képest – Vučić a smederevói acélművek sikeres magánosítását reméli a kínai

Folytatódott tegnap a kínai Szucsouban a közép-kelet-európai államok és Kína csúcstalálkozója, melyen, mint ismeretes, egy nappal korábban aláírták a Belgrád–Budapest-vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó kormányközi szerződéseket is. Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök az értekezlet margóján kínai nagyvállalatok képviselőivel tárgyalt különféle beruházásokról, projektumokról, a többi között a már említett vasútvonalról, a smederevói acélművekről, a 11-es korridor kiépítéséről és egy hulladékfelhasználáson alapuló áramfejlesztőnek vagy fűtőenergia-termelőnek a létrehozásáról is.

A találkozókat értékelve a kormányfő újságíróknak elmondta, hogy most először készült el egy középtávú, ötéves periódust felölelő terv a Kínával való együttműködésről, melytől azt várja, hogy Szerbiának számos területen lesz a segítségére.

A Belgrád–Budapest-vasútvonal projektumának részleteiről szólva kifejtette, hogy a finanszírozás részleteit még nem teljesen ismertek, noha a kínai Eximbank hitelfeltételeit tisztázták. A hitelt kétszázalékos vagy annál alacsonyabb kamat mellett fogja a pénzintézet jóváhagyni. Feltétel, hogy a munkálatok kivitelezője szavatolja: a szolgáltatásokat és a munkához szükséges nyersanyagokat 54 százalékban kínai forrásokból szerezzék be, a nem kínai rész tehát legfeljebb 46 százalékot tehet ki – ismertette Vučić. Elmondása szerint Szerbia előbbre áll a tervdokumentáció előkészítése terén, mint Magyarország, ezért úgy véli, hogy a munkálatokat is hamarabb megkezdhetik a szerb területen. Ez az előny Magyarországhoz képest mintegy tíz-tizenegy hónapot is kitehet, számolt be a kormányfő.

A 11-es korridor építési munkálataival kapcsolatban elmondta, hogy tegnap a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) építőipari vállalat képviselővel folytatott megbeszéléseket elsősorban két útszakasznak a kiépítéséről, az egyik a Surčin–Obrenovac közötti 17,8 kilométeres vonal, mely a Száván létesítendő híd miatt 209 millió euróba kerülne, a másik pedig a Preljine–Požega-szakasz, melyhez 350 millió euróra lesz szükség. Ezeknek a projektumoknak a sikeres befejezésével szinte teljesen elkészülne a 11-es korridor, ami további fejlesztési lehetőségeket, infrastrukturális előrelépést jelentene az országnak, szögezte le a miniszterelnök nyilatkozatában.

MEGTARTANI MIND AZ ÖTEZER MUNKÁST

A smederevói acélművek felvásárlása iránt a második legnagyobb kínai acélgyártó érdeklődik, amelynek sikerült pozitív mérleget felmutatni azokban az időkben is, amikor minden más gyár a válság okozta nehézségekkel küszködött, s folyamatosan csökkent a világpiacon az áru értéke. Mentőövet jelentene a smederevói gyár számára, ha ilyen partnert kapna, közölte Vučić. Hozzátette: megállapodtak az első együttműködési szerződés aláírásában, mely előfeltételét jelenti a későbbi eladásnak. Reméljük, hogy minden a legnagyobb rendben halad majd, és a későbbiekben valóban eljutunk magához a felvásárláshoz is, értékelte. A kérdés azért ennyire fontos, mert Szerbia egészének a fejlődésére is kihat a smederevói acélművek sorsa, jelentette ki a kormányfő, aki hozzátette, hogy a bruttó hazai termék növekedésében is nagy szerepe van e gyárnak, s az sem mellékes, hogy mi fog történni az ott dolgozó mintegy 5000 munkással. Szerbia alapvető érdeke, hogy mind az ötezren megőrizzék a munkahelyüket, s ezt az érdeket az állam a tárgyalások során az eladás feltételeként szabta meg. Vučić rámutatott arra, hogy a kínai beruházók az afrikai rézbányák felvásárlását követően sem csökkentették az ott foglalkoztatott munkások számát. A kínai stratégia az, hogy az acélgyártást is minél nagyobb mértékben az ország határain kívülre helyezze, s a hazai gyártást berekessze, magyarázta.

„NAGY UTAZÁS

A szerb kormányfő találkozott a kínai Poly cégcsoport képviselőivel is, az összejövetelen pedig a hulladékfelhasználó energia-előállításról tárgyaltak. Ami Belgrádot illeti, ebben a városban már kiírtak hazánkban egy tendert egy ilyen erőmű létesítésére, s most, kihasználva az alkalmat, a miniszterelnök arra biztatta a kínai csoport tagjait, hogy vegyenek részt ezen a versenypályázaton. Fontosnak tartotta közölni, hogy a jövőben más szerbiai önkormányzatokban is lesznek hasonló kezdeményezések.

A kormányfő megállapította, hogy a kínai beruházók érdeklődést mutatnak a hazai technológia és feldolgozóipar iránt is, melyek az első lépéseket jelenthetik a fejlett szerbiai ipari parkok létrehozásában.

Arról is beszámolt, hogy óriási megtiszteltetés érte, hiszen a 300 kilométeres óránkénti sebességgel haladó gyorsvonaton, melyen Peking felé haladtak Szucsouból megbeszélések lefolytatása céljából, Li Ko-csiang kínai kormányfő külön kérte, hogy ő üljön mellé az utazás idejére.