2024. április 20., szombat

Tizenöt éves a pirosi művelődési egyesület

Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte szombaton a Fehér Ferenc nevét viselő pirosi magyar művelődési egyesület. Az egybegyűlteket Gyülvészi Géza elnök köszöntötte.

Fotó: Kocsi Zoltán

Fotó: Kocsi Zoltán

Elmondta, hogy a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület 2000 december 5-én alakult meg, 25 alapító taggal. Manapság az egyesületnek 120 tagja van. Az elmúlt tizenöt év alatt több szakcsoport alakult. Az egyik legrégebbi a Margaréta kézimunka szakcsoport, a vegyes kórus kisebb-nagyobb megszakításokkal immár tíz éve működik, a Tengelice gyermekkórus pedig a minap volt kétéves. Az egyesület munkájában az anyanyelv- és hagyományápoló csoport is derekasan helytállt az elmúlt évek során.

A gazdag művelődési műsor keretében a Pipacs vegyes kórus pirosi és bácskai népdalokat adott elő, a Tengelice gyerekkórus békés megyei gyerekdalokkal, dél-alföldi gyerekjátékokkal és vásári jelenetekkel szórakoztatta a szépszámú közönséget, Rápóti Anetta Brahms 5. Magyar táncát játszotta, Hanák Zsófia és Balla Szabrina felvidéki népdalokat, Gyenge Júlia Küküllő menti dalokat adott elő, szavalataikkal pedig Bancsi Noémi, Kóródi Emese, Szennyes Tivadar és Fáin Valentin, az anyanyelvápoló szakcsoport tagjai tették színesebbé az estet.

A műsor fellépőit Bácsi Etelka és Hanák Rigó Ildikó készítették fel.