2024. április 18., csütörtök

A város megveszi a Zorka területét

A huszonkét hektárért 51 millió dinárt kér a tulajdonos, a szabadkai Zorkakop – A város a helyi kis- és középvállalkozóknak kínálná fel a megtisztított területet

A jövő héten már alá is írhatják azt a szerződést, amelynek értelmében a város megvásárolja a valamikori Zorka vegyi gyár 22 hektáros területét a jelenlegi tulajdonostól, a szabadkai Zorkakop vállalattól. A Zorkakop 51 millió dinárt kér a területért, ami nagyon kedvező ár, ebből pedig mintegy harmincmillió adótartozása van, vagyis a város első körben csak kétmillió dinárt fizet a területért. A fennmaradó húszmilliót 2016 végéig kell törlesztenie.

A terület megvásárlásáról hétfőn döntött a Városi Tanács. Maglai Jenő tegnap azt nyilatkozta, további nyolchektáros terület megvásárlása is tervben van, a cél pedig, hogy ne csak a külföldi beruházóknak biztosítson a város kedvező feltételeket, hanem a helyi kis- és középvállalkozóknak is. A Zorka területén ipari zónát alakítanának ki, ahol a helyiek igen kedvezően juthatnának földterülethez és infrastruktúrához, s építhetnék ki műhelyeiket, vállalkozásaikat.

Arra a kérdésre, hogy milyen állapotban van a valamikori vegyi gyár területe, Maglai elmondta, nem olyan nagy szennyezésről van szó.

Emlékeztetőül, a három és négy évvel ezelőtti vizsgálatok kimutatták, hogy több helyen is nehézfémeket tartalmaz a föld, illetve egy helyen a megengedettnél magasabb radioaktivitást mértek.

Maglai szavai szerint nagyon jó lehetőség áll a város rendelkezésére, hiszen egy határon átnyúló támogatással meg lehetne valósítani a terület szanálását.

– A jövő héten Szabadkára látogat Kecskemét polgármester asszonya, akivel arról tárgyalunk, hogyan tudna a két város megpályázni egy ilyen lehetőséget. Kecskeméten ugyanis van egy régi orosz laktanya, amely területe szintén szennyezett, így a két város közösen meg tudná oldani ezt a problémát – magyarázta Szabadka polgármestere.

A Zorka vállalatot öt évvel ezelőtt a Victoria Group vette meg 186 millió dinárért. A terveik szerint egy logisztikai központot alakítottak volna ki a rendkívül jó adottságokkal rendelkező helyszínen, amely mindössze három kilométerre található a magyar határtól. Az új tulajdonos meg is kezdte a terület tisztítását, de igen gyorsan átadta azt a második érdeklődőnek, a Zorkakopnak.