2024. április 19., péntek

Konzuli fogadónap volt Nagybecskereken

Az érdeklődés továbbra is töretlen (Fotó: Kecskés István)

Az érdeklődés továbbra is töretlen (Fotó: Kecskés István)

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett fogadónapot tartott tegnap Nagybecskereken. A Petőfi MME székházában 114 kérelmező dokumentációját vették át. Ebben a hónapban már volt egy fogadónap, amikor 120 kérelmet vettek át. Ez azt bizonyítja, hogy Bánátban továbbra is töretlen az érdeklődés a magyar állampolgárság könnyített úton való megszerzése iránt.

Ezúttal két konzul: Rusz Radován és Plank Zolán mintegy harminc személlyel beszélgetett el, hogy megállapítsa, megfelelnek-e a kérelmezők a magyar állampolgársággal szemben támasztott követelményeknek. Vagyis, képesek-e önállóan kommunikálni a magyar hatóságokkal.

Időnként vannak találgatások, amelyek a magyar állampolgárság kedvezményes megszerzésének a lehetőségét határidőkhöz kötik.

– Aki öt év múlva vagy tíz év múlva jön magyar állampolgárságot kérni és teljesíti a törvényi feltételeket, ugyanúgy meg fogja kapni, mint az, aki megkapta két vagy három évvel ezelőtt, vagy 2011-ben, amikor ez az egész indult. Tehát lehet jönni később is, nem zárul le ez a folyamat – nyomatékosította Plank Zoltán.
Nagybecskereken a jövő év február 23-án tartják a következő konzuli fogadónapot, és minden valószínűség szerint májusban is lesz kihelyezett konzuli fogadónap.