2024. április 20., szombat

Sanader elhagyta a börtönt

Politikai leszámolás áldozata vagyok - mondta újságíróknak

Elhagyta a remetineci börtönt Ivo Sanader volt horvát kormányfő szerdán késő délután a zágrábi megyei bíróság tanácsának aznapi döntése alapján.  

Sanader, akit az épület előtt ügyvédei vártak, a börtön parkolójában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elégedetlen a horvát igazságszolgáltatással, és már rég szabad lehetne, ha a bíróság összevontan, nem pedig külön-külön tárgyalta volna mindegyik ügyét. Ez szerinte alkotmányellenes, és példátlan is az európai jogban.

„Ebből is látszik, hogy politikai leszámolás áldozata vagyok" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nincs ellene jogerős ítélet, és továbbra is harcol, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Már csaknem négy éve van börtönben

A védelem beadványában arra mutatott rá, hogy Sanadernek joga van szabadlábon védekezni, arra hivatkozva, hogy letelt a törvényben meghatározott legfeljebb három és fél éves határidő, ameddig a vizsgálati fogság Horvátországban tarthat. A volt kormányfő pedig már csaknem négy éve van börtönben, mert Sanadert korábban a bíróság jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügy egyesített perében.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében, nem jogerősen, tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, és az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.