2024. április 20., szombat

Kevesebb migráns érkezett

Hallgatással és éhségsztrájkkal tiltakoznak a bevándorlók a macedón határon

Drasztikusan lecsökkent a tengeren át Törökországból Görögországba érkezett migránsok száma – közölte tegnap a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Adataik szerint vasárnap mindössze 155-en szálltak partra a görög szigeteken, az Athéni és a Kavalai kikötőkbe pedig 478 bevándorlót szállítottak a komphajók. Össze sem lehet hasonlítani ezt a vasárnapi számot a korábbiakkal, hiszen eddig csak november folyamán több mint százezer illegális bevándorló lépte át a török–görög határt, ami átlagosan napi 4500 embert jelentett.

Nem hajlandók élelmet magukhoz venni a tiltakozók (Fotó: Beta/AP)

Nem hajlandók élelmet magukhoz venni a tiltakozók (Fotó: Beta/AP)

Joel Millman, az IOM szóvivője a Tanjug közlése szerint elmondta, szervezetük abban látja a drasztikus csökkenés okát, hogy a török határvédelmi szervek fokozták az őrjárataikat a térségben.

Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) szóvivője is megerősítette, hogy valóban csökkenés volt tapasztalható az illegális határátlépések számát illetően, de rögtön hozzá is fűzte, korai volna még ebből tendenciára következtetni.

Más okok is közrejátszhatnak azonban, nem csak a határellenőrzés hatékonyabbá válása. A viharos időjárás és a tengeri kompok leállása is oka lehet, hogy csökkenhet a következő napokban a bevándorlók görög–macedón határra érkező áradata – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója kedden délelőtt a helyszínről. A tudósító közölte, a rossz idő miatt a délelőtt folyamán csak százak érkeztek a macedóniai Gyevgyelijánál lévő legnagyobb átkelőhöz, ahol továbbra is tüntetnek be nem léptetett migránsok a nemzetközi vasútvonalnál.

Tegnap reggel ismét gyülekezni kezdett a tömeg a görög–macedón határnál – jelentette a köztelevízió tudósítója a helyszínről. A görög hatóságok szerint 1000–1300 olyan ember vár a „senki földjén” az országból kilépésre, akire Macedónia gazdasági bevándorlóként tekint, ezért nem engedi őket tovább.

Több százan tiltakoztak megállításuk miatt a határ közelében, a nemzetközi vasútvonal mellett békésen, a demonstrálók között voltak azok az iráni férfiak is, akik közül tízen a tiltakozás jeleként cérnával bevarrták a szájukat.

A macedón Telma televízió tudósítója úgy fogalmazott, hogy a hallgatással való tiltakozás éhségsztrájkba váltott át. A szájukat bevarró irániak kitartanak, ahogy hétfőn sem, kedden sem voltak hajlandók élelmet venni magukhoz. A pakisztáni és a marokkói migránsok – miként a Tanjug írja – hangos skandálással követelték, hogy nyissák meg a határátkelőt. A transzparenseiken jogaik tiszteletben tartását követelik, és azt írja több magasba tartott papírlapon, hogy mentsék meg az életüket. Ezek a tiltakozók is csatlakoztak az irániak éhségsztrájkjához.

A „hallgatássztrájk” mellett is kitartanak, egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni a média képviselőinek.