2024. március 29., péntek

Két év alatt elkészül a Belgrád–Budapest-vasútvonal

A kínai kormányfő ezt a közép-kelet-európai államok és Kína csúcstalálkozóján jelentette be tegnap – Aláírták a projektum kormányközi szerződését Kínában
A vasútvonal kiépítésének kezdetéről szóló kormányközi szerződéseket is aláírták (Fotó: Beta/ Szerb Kormányhivatal)

A vasútvonal kiépítésének kezdetéről szóló kormányközi szerződéseket is aláírták (Fotó: Beta/ Szerb Kormányhivatal)

Még az idén kezdetét veszik a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút-vonal építési munkálatai, közölte tegnap Szucsouban Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, adta hírül a Xinhua kínai hírügynökség. Ezt a kijelentést azon a magas rangú nemzetközi tanácskozáson tette, melyen Közép- és Kelet-Európa államainak és Kínának a vezetői értekeztek egymással elsősorban gazdasági és infrastrukturális kérdésekben. Magát a csúcstalálkozót is a kínai kormányfő nyitotta meg. A vasútvonal kiépítésének kezdetéről szóló kormányközi szerződéseket is aláírták.

Li Ko-csiang felszólalása során arról is beszélt, hogy a gyorsvasút kiépítéséről szóló projektumnak hála a jelenlegihez képest fele annyi időbe fog majd telni az utazás a szerb és a magyar főváros között. A Xinhua Twitter mikroblogon közzétett értesülései szerint a miniszterelnök a határidőket is megszabta: azt közölte, hogy a vasútvonalnak két éven belül teljesen el kell készülnie.

A tanácskozáson jelen van a szerbiai küldöttség is, melyet Aleksandar Vučić kormányfő vezet. A szerb miniszterelnöknek alkalma nyílik csütörtökön külön beszélgetéseket folytatnia a kínai államfővel és kormányfővel, amit különleges lehetőségnek nevezett, hiszen esélyt ad arra, hogy még közelebbről megismertesse velük Szerbiát és az itteni beruházási lehetőségeket. Szucsouban várhatóan tárgyalnak a 11-es közlekedési folyosó kiépítéséhez hozzájáruló kínai befektetésekről, a smederevói acélművek és egy kínai vállalat közötti gazdasági partnerség kialakításáról, de a borjúhús exportjáról és egy hulladékfelhasználáson alapuló hőerőmű kiépítéséről is.