2024. március 29., péntek

Lesz elegendő villanyáram a rászorultaknak is

Mirjana Filipović, a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerint a téli hónapok során nem kell villanyáramkorlátozásokkal számolni, és bejelentette, hogy a napokban megszületik az a rendelet, amely a nehéz helyzetben levő családoknak ismét szavatolja az ingyenáramot. Újdonság, hogy a korábbinál esetenként a négyszeresére növelik az ingyenes kilowattok számát, valamint a felhasználók tábora is növelhető lesz. Az eddigi havi 120 helyett akár 480 kilowattórát is használhatnak ingyen.

Hírügynökségi tudósítóknak elmondta, hogy a jövő évi országos költségvetésben az eddigi összeg kétszeresét irányozták elő a leginkább rászorult családok és polgárok földgáz- és villanyfogyasztásának támogatására. A következő évre 1,65 milliárd dinárt irányoztak elő a költségvetésben. Az idén 800 millió dinár állt rendelkezésre.

Az idén ingyenáram és földgáz mintegy 65.000 lakosnak járt, ami a beérkezett igénylések 70 százalékának felet meg. A bővített keret értelmében jövőre számuk 97.000-re emelkedhet. A különbözetet a költségvetésben a Világbank szavatolja.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az ország felkészült a télre és sem villany-, sem földgázellátás terén nem kell kikapcsolásokkal számolni.