2024. április 19., péntek

Vajdaság maga döntsön a közszféra leépítéséről!

Tanácsadói értekezlet Újvidéken

A Tartományi Régióközi, Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság és az Obrazovni Informator menedzsmenttel és üzleti tanácsadással foglalkozó hírközlési és oktatási ház közös szervezésében tanácsadói értekezletet tartottak tegnap a Tartományi Képviselőházban. A tanácskozáson elsősorban a közszférában foglalkoztatottak létszámának leépítéséről beszélgettek a szervezők és a helyi önkormányzatok képviselői, de szó esett a munkahelyi beosztásokat kategorizáló rendeletről is.

– A tartományi kormánynak továbbra is az az állásfoglalása, hogy nem Belgrádnak kellene meghatároznia a tartományi adminisztráció foglalkoztatottjainak számát, hanem hagynia kellene, hogy arról helyi szinten döntsenek – mondta Branislav Bugarski tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár.
– Az újonnan felállított kritériumok szerint a vajdasági közszférában mintegy 30 ezer foglalkoztatott maradhat, beleszámítva a kommunális közvállalatok dolgozóit is. A tartományi és a köztársasági adminisztrációt összehasonlítva láthatjuk, hogy továbbra is komoly visszásságok vannak. A tartományi közszféra dolgozóinak számát 30 ezer főben határozták meg, a Belgrádban és a belgrádi községekben dolgozó köalkalmazottak száma azonban jóval meghaladja a 30 ezer főt, de érdekes módon a fővárosban ebbe a csoportba nem számolták bele a közvállalatokat. Itt látszik meg, hogy a köztársasági vezetés a helyi önkormányzatok és a tartomány kárára akar takarékoskodni, hiszen nincs a közszféra reformjára vonatkozó világos koncepciója – mutatott rá Bugarski.
– Az államnak küzdenie kell azért, hogy a közszférában a legkiválóbb szakemberek dolgozzanak, ezért tisztelnie kell ezeket az alkalmazottakat. Az állami vezetésnek muszáj szétválasztania a dolgozókat a munkakerülőktől, viszont a rendőröket, az egészségügyben és az oktatásügyben tevékenykedőket tiszteségesen meg kell fizetnie, hogy motiváltan végezzék a munkájukat – fejtette ki véleményét a tartományi tikár.

– A házunk immár 25 éve foglalkozik a közszféra dolgozóinak képzésével. Folyamatban van a közvállalatok reformja, a mai tanácsadó tanácskozáson pedig igyekszünk üzleti szempontból felvázolni a 2016-os év kihívásait. A Pénzügyminisztérium jelentéséből látható, hogy 2016 elején 9 ezer közalkalmazottat terveznek elbocsátani. Ahhoz pedig, hogy ezeknek az embereknek felmondjanak, a köztársasági kormánynak előbb meg kellene határoznia a közszférában szükséges dolgozók számát – nyilatkozta Nataša Pavić, az Obrazovni Informator szerkesztője.