2022. május 28., szombat

Traktorima za interese gazdinstava

Poljoprivredni proizvođači juče su održali demonstraciju. Otprilike desetak vojvođanskih i mačvanskih poljoprivrednih udruženja, u 10 časova je krenulo traktorima prema Beogradu. Na vojvođanskim putevima, odnosno na auto-putu saobraćaj je nadzirao veliki broj policajaca i sprečavao put proizvođača. Gazde iz Subotice policija je zaustavila ispred hipodroma u Zobnatici u opštini Bačka Topola. Poljoprivredni proizvođači nisu mogli da nastave put, tako da se nisu mogli pridružiti gazdama iz Bačke Topole, odnosno Feketića.

Predsednik upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice, za naš list je izjavio: gazde će noć provesti pored puta, u svojim traktorima. Rekao je i da su pokušavali da nastave put preko polja, ali nisu mogli probiti jaku policijsku blokadu. Ocenio je važnim to što su naglas izrazili svoje nezadovoljstvo.

-Nema veze da li smo krenuli sa trideset ili sto trideset traktora. Da nismo krenuli, niko nas ne bi shvatio ozbiljno. Mi ovim činom želimo da ukažemo na to da nešto jako nije u redu – rekao je Kiš koji računa da će im se danas pridružiti još nezadovoljnih poljoprivrednika. Planiraju ponovo da pokušaju da stignu do Beograda. Dodao je da će biti na putevima sve dok se ne udovolji njihovim zahtevima.

Gazde zahtevaju da se iz parlamentarne procedure povuče zakon o poljoprivrednom zemljištu jer su mišljenja da oni koji su napisali zakon nisu obraćali pažnju na interese porodičnih gazdinstava. Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači zahtevaju i smenu ministra za poljoprivredu.