2024. április 25., csütörtök

Törleszteni kell az adósságot!

A Stan közvállalat átszervezéséről készülő tervezet az év végéig minden bizonnyal elkészül, jövőre pedig azonnal életbe lépnek az új rendelkezések, hiszen február 10-én a Gazdasági Bíróságon

Abban az esetben, ha sikeres lesz az átszervezés, nagy az esély arra, hogy a Gazdasági Bíróság nem rendel el csődeljárást. Előzőleg a Gazdasági Bíróság már fontolóra vette a csődeljárás bevezetését a közvállalatban, de az önkormányzat kezességet vállalt, hogy hamarosan átszervezik, és törlesztik az adósságot.

A Stan már régóta pénzügyi nehézségekkel küzd, hamarosan átszervezik a közvállalatot, s ha ez sikeresnek bizonyul, elkerülhető lesz a csődeljárás (Ótos András felvétele)

A Stan már régóta pénzügyi nehézségekkel küzd, hamarosan átszervezik a közvállalatot, s ha ez sikeresnek bizonyul, elkerülhető lesz a csődeljárás (Ótos András felvétele)

Radovan Ivetić, a közvállalatok átszervezésével megbízott munkacsoport elnöke elmondta, az átszervezésnek köszönhetően könnyebben törleszti majd az adósságát a Stan.

– Az újvidéki önkormányzat nem hagyja támogatás nélkül a közvállalatot, nemcsak azok miatt a dolgozók miatt, akik csődeljárás esetén munka nélkül maradnának, hanem az újvidékiek miatt is, hiszen a Stan viseli gondját az épületek jelentős hányadának a városban – mondta Ivetić.

A Stan vezetősége több megbeszélést tartott az önkormányzat, az adóhivatal és a bankok képviselőivel, segítséget kértek az átszervezéshez és az adósság törlesztéséhez, mert nem könnyű a fizetéseket és a törlesztőrészleteket is idejében kifizetni. Ivetić kifejtette, a Stan havonta 26–30 millió dináros bevételre tesz szert, ebből az összegből kell kifizetni a megbízókat, akiknek 700 millió dinárral tartoznak. A megbízók közé tartoznak a dolgozók is, akiknek a közvállalat két fizetéssel tartozik 2013-ból, ami kb. 52 millió dinárt jelent. Ezenkívül a Stan tartozik az idei januári fizetés felével, valamint a februári, márciusi és áprilisi keresetet sem fizették ki. A dolgozók egyéb járandóságait törlesztették, most utalják át a szeptemberi bért – írja a Dnevnik napilap. A Stan 2014-ben lebonyolított egy átszervezést, ekkor 70 dolgozó vált munkaerő-felesleggé, az újvidéki önkormányzat 50 millió dinárt utalt át a végkielégítések kifizetésére. Az átszervezést a közvállalat egyedül hajtotta végre, a munkacsoport tavaly nem segített, s ez rossz megoldásnak bizonyult.

– Egyelőre nem tárgyaltunk arról, hány dolgozóra van szüksége a közvállalatnak, az a legfontosabb, hogy megoldást találjunk az adósságok törlesztésére, és ne adósodjunk el még jobban – magyarázta Ivetić.

Vladimir Raca, a Stan szakszervezeti elnöke kijelentette, támogat minden olyan átszervezést, amelynek köszönhetően megmaradna a közvállalat alaptevékenysége, és ennek alapján majd meghatározzák, hány munkásra van szükség.

– Azért küzdünk, hogy pontosan meghatározzuk, milyen megbízásokat vállal el a közvállalat a jövőben, ennek függvényében pedig azt, hogy mennyi dolgozóra lesz szükségünk – mondta Raca.