2024. március 29., péntek

Mégsem lesz az idén iható csapvize Péterrévének

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság szerződést bontott az óbecsei önkormányzattal – A község vezetői szerint jövőre sor kerül a faluban a vízhálózat fejlesztésére

Felbontotta az óbecsei önkormányzattal kötött finanszírozási szerződést a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság, emiatt elmarad a péterrévei vízhálózat év végére tervezett kiépítésének megkezdése. Óbecse mellett más önkormányzatok sem kezdhetik meg az idei évre tervezett beruházásaikat, ugyanis a tartományi kormány a költségvetés átütemezése után összesen 19 projektumtól vont meg csaknem 220 milliós támogatást.

Az eset kapcsán a www.mojbecej.rs hírportál érdeklődésére a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság kimerítő válasszal reagált, ebben többek között az áll: az óbecsei önkormányzat késve és az eljárás lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges építési engedély nélkül nyújtotta be a közbeszerzési eljárás elindításához szükséges dokumentumokat az igazgatóságnak. Időközben a tartományi kormány októberi ülésén több mint 2,7 milliárd dinárral csökkentette a nagyberuházásokra szánt összeget, ezért a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság úgy döntött, azok a megkezdett projektumok élveznek elsőbbséget, amely már kaptak pénzt a tartománytól, és azokkal az önkormányzatokkal bontanak szerződést, amelyek nem tartották be a benne foglalt határidőket és feltételeket.

Az igazgatóság válaszából az nem derül ki, hogy a felbontott szerződés miatt az önkormányzatoknak újból kell-e pályázniuk jövőre, vagy az új költségvetéssel automatikusan új finanszírozási szerződést is kapnak. Ez Kinka Erzsébet alpolgármester szerint sem egyértelmű.

– A Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal pénzhiány miatt fel kellett bontani a szerződést, de azt az ígéretet kaptuk, hogy tavaszra indulhatnak a munkálatok Péterrévén. Megvan a teljes dokumentáció és az építési engedély is. Áprilisban írtuk alá a szerződést, ezután indult el a legalizáció. A szükséges dokumentumokat csak szeptember végére tudtunk beszerezni, és ekkorra derült ki, hogy a köztársaság nem utal a tervezett ütemben. Igaz, hogy késve nyújtottuk be a kért iratokat, de mi mindössze hét hónap alatt több évnyi lemaradást dolgoztunk le. Ennek köszönhetően nemrégiben végre sikerült községi tulajdonná minősíteni azt az állami telket, amelyen évekkel ezelőtt kutat fúrtak. Ez volt a beruházás egyik alapfeltétele. Nagyon csalódottak vagyunk a szerződésbontás miatt, de bízunk a folytatásban – mondta el érdeklődésünkre Kinka Erzsébet.

A vízgazdaság fejlesztésére eredetileg közel 47 millió dinár támogatást kapott Óbecse önkormányzata a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól, ezt vonták meg most a községtől. Ebből a pénzből Péterréve vízellátási gondjain szerettek volna enyhíteni a Vodokanal Közvállalat szakemberei. Péterréve sárga vizes, kis kapacitású kútjainak a vizét jelenleg sem klórozni, sem szűrni nem lehet, a lakosság így nem ihat csapvizet. Mikrobiológiailag a víz minősége 60–70 százalékban megfelelő, az Újvidéki Közegészségügyi Intézet nem javasolja, de nem is tiltja a fogyasztását.

A vízellátási problémák orvoslására Péterrévén 2007-ben kifúrtak ugyan két fehérvizes kutat, de ezidáig nem lehetett használni őket, mert egyrészt állami parcellán találhatóak, másrészt komoly beruházást igényel a szükséges vezetékek, csatlakozások és felszerelések kiépítése, és erre ezidáig nem volt pénz. Erre jelentett volna megoldást a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pénzügyi támogatása. Az eredeti tervek szerint a faluban már az idén rákapcsolták volna a vízhálózatot a fővezetékre és megkezdődhetett volna a vízgyár építése is. Ha a projektum jövőre valóban újra elnyeri a tartomány támogatását, végre ugyanolyan minőségű vize lesz a falunak, mint a község többi településének.