2024. március 29., péntek

A pénz védelmében

Az euróövezet egészére kiterjedő betétbiztosítási rendszer létrehozása és a bankszektorban még meglévő kockázatok további csökkentése érdekében javaslatot terjesztett be az Európai Bizottság.

A kedden elfogadott javaslatok azon lépések részei, amelyeket az öt elnök - Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, Donald Tusk, az euróövezeti csúcstalálkozó elnöke, Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke - jelentése vázolt fel az EU gazdasági és monetáris uniójának (GMU) megerősítése érdekében.

Az EB javaslata euróövezeti szinten garantálja a polgárok bankbetéteit, de az előterjesztést közlemény is kíséri, amelyben az betétbiztosítási rendszer létrehozásával párhuzamosan további intézkedéseket körvonalaz a bizottság a bankrendszer még meglévő kockázatainak további csökkentésére.

A rendszer három szakaszban, fokozatosan jönne létre: az elsőben a nemzeti garanciarendszerek viszontbiztosításáról lenne szó, amelyet három évvel később váltana fel egy, az európai betétbiztosítási rendszer fokozatosan növekvő hozzájárulásával működő együttbiztosítási rendszer. Az utolsó szakaszban, 2024-ben jönne létre az európai betétbiztosítási rendszer végleges formája.

A rendszer erős biztosítékokat tartalmazna a „morális kockázat" és a visszaélések ellen, ezzel ösztönözve, hogy a nemzeti rendszerek körültekintően kezeljék az őket érintő potenciális kockázatokat. A nemzeti rendszerek csak akkor vehetnék igénybe az európai betétbiztosítási rendszer eszközeit, ha maradéktalanul megfelelnek a vonatkozó uniós jognak - olvasható a bizottság közleményében.

A rendszert fokozatosan vezetik be. A bankszektor szempontjából összességében költségsemleges lesz az átalakítás, azaz az európai betétbiztosítási rendszerbe befizetett hozzájárulásaikat a bankok levonhatják a nemzeti betétbiztosítási rendszerekbe eszközölt befizetéseikből. A rendszer viszont kockázattal súlyozott lesz, azaz a kockázatosabb bankoknak többet kell befizetniük, mint a biztonságosabbaknak, és ez a jellemvonás a rendszer lépcsőzetes bevezetésével egyre hangsúlyosabbá válik; emellett kezdettől fogva kockázatkiigazítás alkalmazható.