2024. április 20., szombat

Ausztria megfontolná a befogadandó menekültek létszámkorlátjának bevezetését

Megfontolandónak nevezte a befogadandó menekültek létszámának a korlátozását az osztrák belügyminiszter a keddi kormányülést megelőzően, a külügyminiszter pedig egy keddi lapinterjúban arról beszélt, hogy ha nem születik közös európai megoldás, akkor Ausztria meg fogja húzni a befogadás felső létszámhatárát.

Migránsok a hóborította Ausztriában (Fotó: Beta)

Migránsok a hóborította Ausztriában (Fotó: Beta)

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint valójában már megvalósul a létszámkorlát, hiszen sem a társadalom, sem az ellátórendszer nem terhelhető túl. A néppárti politikus úgy vélte, hogy ha minden évben nagyjából százezer menedékkérő érkezik Ausztriába, a jelenlegi helyzet már nem tartható fenn.

Sebastian Kurz külügyminiszter a Tiroler Tageszeitung című tartományi lapnak adott interjújában kedden ismételten attól óvott, hogy összeurópai megoldás helyett a nemzetállamok saját maguk kezeljék a helyzetet. A néppárti tárcavezető aláhúzta: számára nem tabutéma a befogadott menekültek létszámának a korlátozása.

Werner Faymann kancellár szerint a felső korlát olyan intézkedések révén valósulhat meg, amelyeket Szíriában foganatosítanak, hiszen akkor kevesebben érkeznének. A szociáldemokrata kormányfő szerint a helyzet nem az ország határai mentén, hanem az unió külső határainál lenne megoldható - Faymann ezzel a menedékkérőket regisztráló központokra (hot spotok) utalt, amelyeket az uniós határok mentén hoznák létre.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) főtitkára, Andreas Schieder szerint ugyanakkor a menedékjog nem függhet létszámkorláttól. A tartományi vezetők menekültügyi csúcstalálkozóját várhatóan január 20-án tartják majd, egyesek szerint azonban már decemberben meg kellene rendezni. Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány az év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol. Az idén menekültstátust szerzőknek előreláthatólag a fele családegyesítési igényét is jelzi majd. Az osztrák külügyminiszter szerint ha megállítható a migránsáradat, úgy 2016-ban 40 ezer jóváhagyott kérelem is születhet, amennyiben viszont továbbra is sokan érkeznek, ez a szám csak emelkedhet.