2024. március 29., péntek
A NEMZETI TANÁCSOK KORDINÁCIÓS TESTÜLETÉNEK KÖZLEMÉNYE

Ellenállni a politikai nyomásgyakorlásoknak

A nemzeti tanácsok koordinációs testülete november 18-án Écskán egyeztetett az európai integrációs folyamat egyik előfeltételét jelentő kisebbségi akcióterv kidolgozása, illetve e terv első munkaváltozata kapcsán. Az egyeztetésen az albán, askáli, bunyevác, oláh, egyiptomi, magyar, roma, román, ruszin, szlovák, ukrán, horvát, cseh, macedón, bosnyák, montenegrói kisebbségek nemzeti tanácsai és a zsidó hitközségek szövetségének képviselője vett részt.

Megvitatták a Szlovák Nemzeti Tanács által beterjesztett információt, mely szerint e tanács legálisan megválasztott tagjaira állandó jellegű politikai nyomást gyakorolnak, zsarolásoknak és fenyegetéseknek vannak kitéve tagjai a polgárok választási akaratának megváltoztatása és a tartós politikai befolyás megteremtése érdekében. Az értekezleten megállapítást nyert, hogy politikai nyomásgyakorlással mindegyik nemzeti tanács szemben találta már magát – áll a koordinációs testület tegnap kiadott közleményében.

Az Anna Tomanová-Makanová által, a koordinációs testület elnöke által aláírt közleményben aláhúzzák, hogy a koordináció teljes támogatásáról biztosít minden nemzeti tanácsot a politikai nyomásgyakorlás leküzdése érdekében tett erőfeszítésében. Megállapítják, hogy az efféle fellépés megengedhetetlen és nagyban gátolja az alapvető emberi, kisebbségi és választói jogok érvényesítését. Elvárják az illetékes állami szervektől, hogy tegyenek meg mindent a nemzeti tanácsok akadálytalan működése érdekében a szerb alkotmánnyal, törvényekkel és nemzetközi előírásokkal, demokratikus és civilizációs alapelvekkel összhangban – áll a koordinációs testület közleményében.