2024. március 29., péntek

Feljelentés a Pink ellen

NUNS: Vučićević lincshangulatot kelt

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) feljelentést tett a Pink TV ellen az Elektromos Médiumok Szabályozó Testületénél (REM), véleményük szerint ugyanis Dragan J. Vučićević, az Informer napilap főszerkesztője szombat reggeli televíziós vendégszereplésével a Pink és Vučićević lincshangulatot keltett, illetve visszaélt a közérdeket szolgáló állami frekvenciával.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete sajtóközleményben kiemeli, a Pink TV megszegte a médiaszolgáltatásokra vonatkozó emberi jogok védelméről szóló szabályzatot. Dragan J. Vučićević a televíziós szereplése során ugyanis egy állítólagos állampuccsról beszélt, amely szervezőjeként Jugoslav Ćosićot, az N1 TV főszerkesztőjét, Aleksandar Rodićot, a Kurir napilap tulajdonosát, Zorana Mihajlović kormányelnököt, Miroslav Mišković üzletembert és Milan Milović rendőrezredest nevezte meg.

Vukašin Obradović, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének elnöke a Kurirnak adott nyilatkozatában kiemelte, Vučićević tévés vendégszereplése nem érdemelne semmilyen kommentárt, ha az ott elhangzottak nem veszélyeztetnék a szóba hozott egyének személyes biztonságát.

Egyáltalán nem naiv kijelentésekről van szó, mivel félelmet és lincshangulatot keltenek a szerb társadalomban, és az, hogy a média és a politika világából egyéneket bűnrészesnek titulál, veszélyt jelenthet ezen személyek személyi biztonságára, és erre az illetékes szerveknek figyelmet kellene fordítaniuk – mondta Obradović.

De mint az egyesület közleményében kiemelik, a vendégszereplés során számos más közéleti személy ellen is szólt Vučićević, így megemlítette Kori Udovičkit államigazgatási és helyi közigazgatási minisztert, Branko Ružićot, a Szerbiai Szocialista Párt alelnökét, illetve a Szerb Haladó Párt több tagját is, így Saša Mirkovićot, Tihomir Trišićet és Dejana Jocićot is.