2024. április 25., csütörtök

„Bárki folyamodhat menedékért”

Radoš Đurović: A menedékről szóló törvény rendelkezéseit már most megsérti az ország – Aleksandar Vulin: Nem sértjük meg senkinek a jogait

A menekültekkel kapcsolatos helyzet egyre bonyolódik, ám az is tény, hogy Szerbia megsérti a menedékről szóló törvényt, hiszen nem engedi az országba a gazdasági migránsokat, értékelte Radoš Đurović, a Menedékkérőket Segítő Központ igazgatója.

Arra is érdemes felkészülni, hogy ha Szerbia nem engedi belépni az országba a gazdasági migránsokat, akkor az emberek, illetve az emberkereskedők alternatív útvonalakat keresnek, érvelt a szakember, mondván, hogy mindez csak elmélyíti a bűnözést.

Illusztráció (Ótos András)

Illusztráció (Ótos András)

A nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen, hogy egész nemzeteket gazdasági migránsnak nyilvánítanak. A menedékről szóló törvény rendelkezéseit már most megsérti az ország, és nagy a veszélye annak, hogy ugyanez történik az emberi jogok vonatkozásában is. Elfogadhatatlan lenne, ha a szerbiai hatóságok erőszakhoz folyamodnának, és leszámolnának a menekültekkel. Persze az is vitathatatlan, hogy Szerbia az Európában jellemző külpolitikai viszonyok miatt is nehéz helyzetben van. Felmerül a kérdés, hogy mit tehet Szerbia azokkal a menekültekkel, akik nem kívánnak az országban maradni, és akiket nem lehet hazautaztatni származási országukba. Szerbia és a szerb társadalom kerülne nehéz helyzetbe, ha ezeket az embereket az országban tartanánk – fejtette ki Đurović.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, a kormány menekültügyi megbízottja aggasztónak tartja a görög–macedón határon kialakult helyzetet. A gazdasági migránsok egyre többen vannak, és nyomást gyakorolnak a hatóságokra, magyarázta Vulin, hozzátéve, hogy Szerbiában egyelőre csak kevesen vannak a gazdasági migránsok.

Szerbia szeretne segíteni, ám egyszerűen nem tud hogyan. Szerbia álláspontja egyértelmű, ettől nem állunk el, ennek mentén járunk el. Amikor Horvátország és Szlovénia megtagadták a belépést a menekültek vagy a migránsok bizonyos csoportja előtt, Szerbiának kötelessége volt megtenni a megfelelő lépéseket, hogy megvédje az országot, a lakosságot és az államérdekeket. Szó sincsen arról, hogy megsértenénk bárkinek is jogait. Ha valaki menedéket kér, annak joga van a vonatkozó eljárás elindítására, függetlenül a származási országtól. A gazdasági migránsoknak ugyanúgy jogukban áll menedéket kérni Szerbiában, mint a háborús övezetekből érkezetteknek, az illetékeseknek pedig kötelességük elbírálni ezeket a kérelmeket. Csakis ezektől az emberektől függ, hogy menedékért folyamodnak Szerbiában, vagy sem – fogalmazott Vulin.