2024. április 20., szombat

„Az állam tönkreteszi a termelőket”

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter menesztését, valamint a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény módosítási indítványainak visszavonását követkeli a 100P Plusz termelői egyesület – olvasható a tömörülés közleményében.

Véleményük szerint egy ilyen javaslattal a tárcavezető bebizonyította, „hogy őt nem érdekli a gazdák sorsa”, valamint bejelentették, hogy radikális tüntetéseket fognak tartani, amennyiben követeléseiknek nem tesz eleget a tárca.

„Nem fogjuk megengedni, hogy elvegyék tőlünk a földet, a kenyérkereseti lehetőséget, amit mellesleg az alkotmány szavatol. A gazdasági miniszter elsődleges feladata megvédeni a termelők érdekeit, nem pedig a moguloknak és az úgynevezett befektetőknek kedvezményezni” – olvasható a közleményben.

A felsoroltak mellett az egyesület azt is követeli a tárcától, hogy miután visszavonták a törvényjavaslatot, az új kidolgozásába azokat az illetékeseket is vonják be, akikre a jogszabály vonatkozik, tehát a kis- és középvállalkozókat is.

„Állítjuk, hogy azok a `szakemberek`, akik részt vettek a javaslat összeállításában, még hírből sem ismerik a mezőgazdaságot” – áll a közleményben.
A tömörülés arról is említést tett továbbá, hogy a tárcavezető nem volt hajlandó pontosan megmondani (korábbi követelésük ellenére sem), hogy melyek azok a parlagon hagyott földek, amelyek Vajdaságban találhatók. A szervezet szerint ilyen földek a tartomány területén nincsenek.
A Klub 100P Plusz kifejtette, amennyiben a szóban forgó javaslatot elfogadja a parlament, a szerbiai termelőket tönkre fogja tenni az állam, a falvak ki fognak halni, főleg Vajdaságban, ahol a tisztességesen megművelhető földek 90 százaléka található.