2024. április 20., szombat

A dollár utoléri az eurót?

Az euró és a dollár legutóbb 2002 decemberében járt a paritáson

Az euró dollárral szembeni árfolyama már az idén elérheti a paritást, jövőre pedig tovább erősödik a dollár, nyilatkozta a Goldman Sach németországi vezetője a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak. A befektetési bankok többsége azonban ennek ellenére nem hisz a további jelentősebb dollárerősödésben, kivéve a Goldman Sachsot. A Goldman stratégái szerint az euró/dollár keresztárfolyam az év végére elérheti a hosszú ideje nem látott paritást, ami a jelenlegi 1,07-os szinthez képest mintegy 7 százalékos dollárerősödést jelentene.

Már az idén paritásban lesz az euró és a dollár, 2016 első hónapjaiban pedig 0,95-ig erősödik a dollár az euróval szemben, erősítette meg a Goldman korábbi várakozását Jörg Kukies, a Befektetési Bank németországi vezetője. A devizapár mozgását egyértelműen az amerikai jegybank és az EKB eltérő monetáris politikája határozza meg, míg a Fed akár már idén kamatot emelhet, erre Európában még jó darabig nem kerül sor.

A Goldman várakozása az, hogy az amerikai jegybank már az idén 25 bázisponttal, jövőre pedig további 100 bázisponttal emeli meg az irányadó kamatrátát. Európában az alapkamatot tovább csökkenthetik, az EKB pedig kitart eszközvásárlási programja mellett.

A Bloomberg tudósítása szerint azonban az általuk megkérdezett mintegy 60 befektetési banki elemző év végi előrejelzéseinek átlaga alapján a piaci várakozás a jelenleginél gyengébb, 1,09-os keresztárfolyam december 31-re. A dollár október vége óta 2,3, január eleje óta 12 százalékkal drágult az euróval szemben.

A munkaerőpiaci adat nyomán a határidős jegyzések azt mutatják, hogy jelenleg 68 százalékos esélyt adnak a befektetők egy decemberi kamatemelésnek, míg október végén ez a szám még csak 35 százalékos volt.

A további dollárerősödés kiváltó oka egyértelműen az ECB és a Fed divergáló politikája lehet – írta elemzésében Robin Books, a Goldman vezető devizastratégája. A jelzések arra utalnak, hogy a Fed kész emelni, az ECB viszont lazítási programjának kiterjesztésére készül. Ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett óvatosabb elemzők figyelmeztetnek arra, hogy amikor legutóbb ilyen erős volt a dollár, a Fed figyelmeztetett az erős dollár amerikai gazdaságra és az inflációra gyakorolt kedvezőtlen hatásaira.

Az euró és a dollár legutóbb 2002 decemberében járt a paritáson.