2024. április 26., péntek
TENISZ

Đoković pazar évzárója

Novak Đoković okosan kivívott győzelemmel zárta a londoni mestertornát és a versenyévet. A világelső 80 perc alatt, két játszmában nyert a tegnapi döntőben a svájci Roger Federer ellen, ami ötödik diadala a mestertornákon és csúcsnak számító negyedik zsinórban megszerzett elsősége az évzáró tornán. Novak egyéni csúcsot döntött az egy évben megnyert 11 tornával, ATP-serlegeinek számát pedig 59-re növelte, míg a Federer elleni mérleget 22:22-re egyenlítette ki.

A lehető legrangosabb meccsel ért véget az ATP-idény, hisz Novak és Roger együttesen 475 hetet töltöttek a ranglista élén, ami átszámítva kilenc év és két hónap. Ez a meccs azonban másmilyen volt, mint a legtöbb korábbi csatájuk. Novak nemcsak vissza akart vágni a csoportban elszenvedett vereségért, hanem aprólékosan kidolgozta a taktikát. Nem rohamozott, nem kockáztatott szükségtelenül, inkább arra összpontosított, hogy a svájcit hibákra kényszerítse. Roger szokatlanul sok, 31 önhibát vétett, amivel Novak szekerét tolta. Đoković az első játszmában kétszer elnyerte Roger adogatását, a másodikban 4:3-as vezetésnél kihagyott három breaklabdát. Ezután nullára nyerte a saját adogatását, végül újra megszorította a svájcit, aki a második meccslabdán kettős adogatási hibát vétett. A meccs különlegessége volt, hogy Boris Becker tegnap ünnepelte a 48. születésnapját, egy edzőnek pedig a lehető legszebb ajándékok egyike, amikor tanítványa diadalt arat.

A szombati elődöntőben pontosan az történt, amit meg is lehetett jósolni. Novak Đoković immár sokkal jobb, világelsőhöz méltó játékot nyújtott, mint a két előző csoportmeccsen, és kiváló játékkal győzte le Rafael Nadalt. Ez volt a 46. meccsük, a mérleg az idén 4:0-ra, összesítve pedig 23:23-ra áll. Đoković háromszor nyerte el a spanyol kezdőütését, annak pedig egyetlen breakalkalmat sem nyújtott. Novak így zsinórban a 15. döntőjét harcolta ki, idei győzelmi arányát pedig 81:6-ra javította.

A másik mérkőzésen Stan Wawrinka jóval elmaradt tényleges képességei mögött, amivel megkönnyítette a hatszoros bajnok Roger Federer dolgát, akinek így esélye maradt arra is, hogy az évet a ranglista második helyén zárja.

A párosok versenyét a wimbledoni bajnok holland Jean-Julian Rojer és a román Horia Tecau kettős nyerte játszmaveszteség nélkül, akik már az elődöntőben szerzett győzelemnek köszönhetően a ranglista élén telelnek.

A csoportversenyek utolsó körében a Năstase csoportban Nadal csak kemény csatában múlta felül honfitársát, David Ferrert, a másik meccsen pedig Andy Murray kiábrándította a hazai szurkolókat, hisz kikapott Wawrinkától, így nem jutott be az elődöntőbe.

Babos Tímea váratlan sikerével zárult a tajpeji 125 ezres női torna. Ez Babos második WTA-serlege, első tornagyőzelmét 2012-ben Monterreyben aratta. A magyar teniszezőnő ezzel feltör a 70. helyre, amivel már megközelíti eddigi legjobbját, az 59. pozíciót.

Ivana Jorović megnyerte a zawadai 20 ezres tornát, ami idei második, összesen 7. ITF-tornagyőzelme. A 15 éves čačaki játékos így nem sokat ront a tavalyi 80 pontjának levonása után, és máris bizonyos, hogy a tavalyihoz képest több mint 200 helynyi javítással zárja az esztendőt.

A tunéziai El Kanatouiban Nikola Milojević nyerte a futurest, ami 5. ITF-titulusa, a ranglistán pedig feljut a 280. hely tájára.

E héten az olasz Andriában lesz challenger, ahol Fucsovics Márton az 1. fordulóban a ranglistán 234. cseh Jan Šátrallal találkozik.

LONDON. – A mestertorna 3. fordulójában, egyéni: Nadal–Ferrer 6:7, 6:3, 6:4, Wawrinka–Murray 7:6, 6:4, elődöntő: Đoković–Nadal 6:3, 6:3, Federer–Wawrinka 7:5, 6:3, döntő: Đoković–Federer 6:3, 6:4, páros, 3. forduló: Dodig/Melo–Matkowski/Zimonjić 3:6, 7:5, 10:6, Rojer/Tecau–Herbert/Mahut 6:4, 7:5, elődöntő: Bopanna/Mergea–Dodig/Melo 6:4, 6:2, Rojer/Tecau–B. Bryan/M. Bryan 6:4, 6:4, döntő: Rojer/Tecau–Bopanna/Mergea 6:4, 6:3.

TAJPEJ. – A női torna elődöntőjében: Babos–Flipkens 6:3, 7:6, döntő: Babos–Doj 7:5, 6:3.

EL KANTAOUI. – A futures elődöntőjében: Milojević–Griekspoor 6:2, 3:6, 6:3, döntő: Milojević–A. Müller 6:2, 6:3.

ZAWADA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jorović–Jakupović 1:6, 6:1, 6:1, döntő: Jorović–Buzarnescu 6:2, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Gorgodze–Bondár 6:3, 6:2.

STELLENBOSCH. – A női ITF-torna elődöntőjében: Totka–Huber 4:6, 6:2, 6:0, döntő: Taylor–Totka 4:6, 6:2, 6:1.