2024. április 19., péntek

Moldovaiak is csatlakoztak az IÁ-hoz

Moldovai állampolgárok is részt vesznek a szíriai konfliktusokban az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán, egyesek közülük pedig hazatértek Moldovába - közölte hétfőn a román Mediafax hírügynökség Anatol Salaru moldovai védelmi miniszter nyilatkozatára hivatkozva.

A chisinaui kormány tagja azt követően beszélt erről, hogy Nicolae Timofti moldovai elnök összehívta a nemzetbiztonsági vezetőket. Az államfő az Európát fenyegető terrorveszély, ugyanakkor a transznisztriai - Moldova orosz többségű Dnyeszter-menti szakadár területe - válság miatt hívta össze a fegyveres erők és titkosszolgálatok vezetőit.
"Nem hinném, hogy komoly veszély fenyegetné a Moldovai Köztársaságot, mert az Iszlám Állam elérte célját, azt, hogy pánikot keltsen" - mondta Szíriában harcoló polgártársaira utalva a moldovai védelmi miniszter. Hozzátette: van azonban egy "belső fenyegetés" azok részéről, akik hazatértek közülük. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a belügyminisztériumnak és a hírszerző szolgálatnak kell jól végeznie munkáját, hanem a lakosoktól is elvárják, hogy "tudatos polgárokként" viszonyuljanak a veszélyhez.
Múlt héten két terrorizmussal gyanúsított moldovai állampolgárt tartóztattak le a moldovai hatóságok a román határ közelében. A 19 és 26 éves gyanúsított, akiknél "iszlám vallási propagandaanyagokat" találtak, a két országot elválasztó Prut folyó keleti partján, Toceni közelében fogták el. A Mediafax hírügynökség úgy tudja: illegálisan akarták átlépni a román határt, hogy Franciaországba jussanak.